3. Uluslararası GAP Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2020
Bu araştırma, farklı teknolojik işlemlerden
geçirilmiş arpa dane yeminin yem değeri ve rumen fermantasyonu üzerine etkisini
saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Denemede arpa dane yemi öğütülmüş arpa,
ezilmiş arpa, peletlenmiş arpa ve flake arpa olmak üzere 4 farklı teknolojik
işleme tabi tutulmuştur.
Arpa danesinin yem değeri üzerinde en etkili
olan teknolojik yöntem flake yöntemi olmuştur. Bunu sırasıyla pelet işleme
teknolojisi izlemiştir (P<0.05). Öğütme ve ezme ise aynı etkiyi
göstermiştir. En fazla ham protein ve nişasta içeriği etkilenmiştir. Arpa dane
yemine uygulanan flake ve peletleme ham protein ve nişasta içeriğini önemli
düzeyde düşürdüğü saptanmıştır (P<0.05).
Arpa dane yemine teknolojik işlem uygulama in vitro gaz üretimi, gerçek kuru madde
sindirimi (GKMS), organik madde sindirimi (OMS) ve metabolik enerji düzeylerini
önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.05). Bu parametreler üzerinde en etkili
teknolojik işleme yöntemi flake işleme olmuştur. Bunu sırasıyla; pelet, ezme ve
öğütme işleme yöntemleri izlemiştir (P<0.05). Flake işleme yöntemi arpa dane
yeminin in vitro gaz üretimi, GKMS,
OMS ve ME düzeyini önemli düzeyde düşürmüştür (P<0.05).
Ayrıca arpa dane yeminin teknolojik olarak
işlenmesi rumen pH ve rumen sıvısı parametreleri önemli düzeyde etkilemiştir
(P<0.05). Rumen sıvısı parametreleri üzerine en etkili teknolojik işlem
flake ve peletleme olmuştur. Flake ve peletleme rumen pH’sını artırırken ve
toplam uçucu yağ asitlerini önemli düzeyini önemli düzeyde düşürmüştür
(P<0.05). Teknolojik işlemler rumen amonyak azotuna (NH3N) ise
önemli etkisi olmamıştır (P>0.05).
Sonuç olarak arpa dane yeminin teknolojik
olarak işlenmesi yem değeri, in vitro
gaz üretimi ve rumen sıvısı parametrelerini önemli düzeyde etkilemiştir. En
etkili teknolojik işleme yönteminin flake işleme olduğu sonucuna varılmıştır.