Türkiye 13. Gıda Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 21 - 23 Ekim 2020, ss.84-90
Son yıllarda insan ve hayvanlarda bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yaygın
antibiyotik kullanımı sonucu bakterilerde antibiyotik direncinin (AD)
yaygınlaştığı yapılan çalışmalarla bildirilmektedir. Gelişen AD, patojen
bakterilerde olabileceği gibi laktik asit bakterileri (LAB) gibi gıdaların doğal
mikrobiyotasında bulunabilen ya da gıda üretiminde dışarıdan ilave edilen
bakteri suşlarında da görülebilmektedir. Bu direnç özellikleri plazmid ve
transpozonlar gibi genetik materyallerle ortamdaki diğer mikrobiyota
üyelerine aktarılabilmektedir. Birçok LAB türü gıda endüstrisinde starter
ve/veya probiyotik amaçlı kullanılabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü,
gıdalarda kullanılan LAB’nin aktarılabilir AD özelliğine sahip olmamasını
önermektedir. Bununla birlikte bazı LAB türlerinde AD genleri doğal olarak
bulunmakta ve bu durum antibiyotik uygulamaları sonrası bağırsak
mikrobiyotasının düzenlenmesinde etkili olması adına arzu edilen bir özellik
olarak değerlendirilmektedir. Potansiyel probiyotik bakterilerde de
aktarılabilir direnç genlerinin varlığı, gıda ve bağırsak kaynaklı patojenlere bu
genlerin aktarımı yönüyle gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından büyük risk
oluşturmaktadır. Bu çalışmada, önemi giderek artan AD ve gıdalarda
bulunan LAB türlerindeki yaygınlığı tartışılmıştır.
In recent years, antibiotic resistance has
reported to become widespread in bacteria, and animal, human, environmental
ecosystem microbiota as a result of unconsciously and uncontrollably extensive
use of antibiotics in humans and animals. Antibiotic resistance can be seen in
pathogenic bacteria as well as in bacterial strains that can be found in the
natural flora of foods such as lactic acid bacteria or added externally in food
production. These resistance properties
can be transferred to other microbiota members in the medium with genetic
materials such as plasmids and transposons. Many species in lactic acid bacteria can be used in the food
industry for starter and/or probiotic purposes. The World Health Organization recommends that lactic acid
bacteria used in foods do not have transferable antibiotic resistance
properties. However, some lactic
acid bacteria species have antibiotic resistance genes naturally, and this is
considered a desirable feature to be effective in regulating the intestinal
flora after antibiotic applications. The presence of transferable resistance genes in potential
probiotic bacteria also poses a considerable risk in terms of food safety and
public health because of transferring these genes to food and intestinal origin
pathogens. In this study,
antibiotic resistance, which has become increasingly important in recent years,
and its prevalence in lactic acid bacteria species used in foods are discussed.