Alatarım, cilt.19, sa.2, ss.66-74, 2020 (Hakemli Dergi)
“Kandil Dolma” biber çeşidinin kullanıldığı bu çalışma Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama
ve Üretim Çiftliğine ait organik üretim parseli ile konvansiyonel üretim parsellerinde 2018 ve 2019 üretim
yıllarında yürütülmüştür. Konvansiyonel parsel ve organik parsel üretimlerinde izin verilen girdiler
kullanılmıştır. Her iki deneme yılında da konvansiyonel parseldeki biber bitkilerinin organik parseldeki
bitkilere göre daha hızlı geliştiği ve daha yüksek boylu bitki oluşturduğu saptanmıştır, organik parselde
ortalama bitki boyu ve çapı sırasıyla 33,43 cm, 29,97 cm iken, konvansiyonel parselde ortalama bitki boyu ve
çapı sırasıyla 43,27 cm, 39,07 cm tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak meyve ve tohum değerleri de
konvansiyonel parselde artmıştır. Organik parselde meyve başına tohum ağırlığı, adedi ve 1000 dane tohum
ağırlığı sırasıyla; 1,7 g/meyve, 209,51 adet/meyve ve 5,48 g iken konvensiyonel parselde meyve başına tohum
ağırlığı, adedi ve 1000 dane tohum ağırlığı sırasıyla; 3,25 g/meyve, 293,35 adet/meyve ve 6,49 g belirlenmiştir.
Her iki hasat döneminde de tohumluk meyvelerin kalite özellikleri incelendiğinde; verim, ortalama meyve
sayısı, meyve ağırlığı ve boyu bakımından üretim şekilleri arasındaki fark p≤0.01 güvenle önemli bulunurken,
yıllar arasındaki fark önemsiz kalmıştır. Çalışmada genel olarak biber tohumu üretiminde konvansiyonel üretim
ve ilk hasat değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle organik tohum üretiminde, verimde
azalma olduğu ancak organik üretimde sürdürülebilirlik ve sağlıklı beslenme için bu üretim şeklinin önemli
olduğu ve ilk hasat meyve tohumlarının alınmasının önemine dikkat çekilmiştir.