Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Deniz Belenli
Danışman: ÜMİT POLAT
Özet:Tavuklarda glukosinolat ve hidroliz ürünlerinin enerji dengeleri ve performans parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan çalışma, 624 adet Ross-308 etçi ırk civciv kullanılarak gerçekleştirildi. 0 gün ile 42. günler arasında bakım ve besleme yapıldı. Civcivler, 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere 4 ana grup ve bunların 3 tekrarlı ve dişi-erkek grupları olarak 24 gruba ayrıldı. Yemlere, yem katkı maddesi olarak tere tohumu (Lepidium sativum) eklendi. 1. deneme grubuna % 0,05, 2. deneme grubuna % 0,10 ve 3. deneme grubuna ise % 0,15 etken madde tere tohumu eklendi. Hayvanların canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları hesaplandı. Çalışmanın 0., 21. ve 42. günlerinde her gruptan 10 adet olacak şekilde kan örnekleri alındı. Serum örneklerinde, glukoz, büyüme hormonu, kortizol, östrojen, adiponektin ve leptin konsantrasyonları ölçüldü. Kesim günü olan 42. günde karkas ağırlıkları tartıldı, TBA analizi için 40 adet göğüs eti ve histolojik analizler için organlar toplandı. Elde edilen bulgular istatistiki olarak değerlendirildi. Biyokimyasal parametrelerden serum adiponektin, büyüme hormonu, glukoz, kortizol, leptin ve östrojen seviyeleri özellikle 21. ve 42. günlerde erkek ve dişi hayvanlarda kontrol ve deneme grupları arasında istatistiksel olarak p<0,05 düzeyinde önem bulunmuştur. Sonuç olarak; etçi tavuklara verilen tere tohumunun % 0,05, 0,10 ve 0,15 oranlarının performans (özellikle canlı ağırlık ile canlı ağırlık kazancı) ve karkas parametreleri üzerine etkilerinin olmadığı, fakat yem tüketimini % 0,10 oranında tere tohumu eklenen grup 2 dişilerinde azalttığı; yemden yararlanma oranlarının % 0,15 oranında eklenen grup 3 erkeklerinde anlamlı derecede artırdığı tespit edilmiştir. Histolojik parametreler incelendiğinde duodenumun villus intestinalis dokusunun uzunluklarında ve duodenuma ait kriptler derinliğinde 21.ve 42. günlerde kontrol grubuna deneme gruplarında artış görüldü. Aynı zamanda, % 0,10 ve 0,15 oranında etken maddenin eklendiği grup 2 ve 3 dişi ve erkeklerinde MDA düzeylerinde azalma görülmüş ve bu oranların özellikle ticari anlamda etçi tavukların kesildikten sonra raf ömrünü artırmada yardımcı olacağı şeklinde yorumlanmıştır.