Süt sığırcılığında kullanılan TMR rasyonlarına fibrolitik enzim katkısının kuru madde tüketimi, süt verimi ve bileşimi ile bazı rumen parametrelerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SELÇUK BÖLÜKTEPE

Danışman: İBRAHİM AK

Özet:

Bu araştırma süt sığırcılığında kullanılan Toplam Miks Rasyon (TMR) rasyonlarına fibrolitik enzim katkısının kuru madde tüketimi, süt verimi ve bileşimi ile bazı rumen parametrelerine etkilerini belirlemek anacıyla yapılmıştır. Etkiler 4x4 Latin kare deneme deseninde 4 Holstein ırkı inekle belirlenmiştir. İnekler 4 farklı TMR' ile beslenmişlerdir: 1.Gurup: TMR (Kontrol), 2.Gurup: TMR + 10 g enzim /gün/baş düzeyinde enzim eklenen grup, 3.Gurup: TMR + 20 g enzim /gün/baş düzeyinde enzim eklenen grup ve 4.Gurup: TMR + 30 g enzim /gün/baş düzeyinde enzim eklenen grup. Araştırma sonucunda grupların TMR ve kuru madde tüketimleri sırasıyla;19.245, 21.581, 23.687, 25.683 kg/gün/baş ve 9.869, 11.148, 12.414, 12.621 kg/gün/baş olarak belirlenmiş olup, dönemler arasındaki farklılık istatistik olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Diğer taraftan araştırmada ineklerin günlük ortalama süt verimleri sırasıyla; 25.041, 26.232, 26.762, 27.237 kg/gün/baş olarak belirlenmiş ve dönemler ve enzim düzeyleri arasındaki farklılık istatistik olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). TMR' lara eklenen enzim düzeyi arttıkça rumen propiyonik asit miktarı kontrol gurubuna göre artış eğilimi göstermiş, 0, 10, 20 ve 30 g/gün/baş enzim düzeyi için sırasıyla; 24.975, 27.685, 28.320 ve 29.400 mmol/L olarak belirlenmiş ve istatistik olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Araştırma sonucunda laktasyondaki süt sığırlarının rasyonlarına fibrolitik enzim eklenmesinin yem ve kuru madde tüketimi, süt verimi ve kompozisyonu ve bazı rumen parametreleri üzerine olumlu bir etkisi olduğu söylenebilir.