Adapazarı Ovası ve Aşağı Sakarya Platosu'nda tarımsal değişim


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sakarya Üniversitesi, sosyal Bilimler enstitüsü, Coğrafya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KEVSER ZORLU

Danışman: Ali Yiğit

Özet:

Çalışma alanımız, Marmara Bölgesi'nin doğusunda Sakarya nehrinin aşağı çığırında yer almaktadır. Ülkemizde sanayinin en fazla geliştiği Çatalca-Kocaeli yöresine yakınlığına rağmen, ekonomik yapısında tarımın ağırlığının hissedildiği bir ilimizdir. İktisadi faaliyet kollarının ekonomideki payı incelendiğinde Sakarya'da tarımın payı %20,5 iken, Marmara Bölgesi'ne %5,2'dir. Bu durum içinde bulunduğu bölge ile Sakarya ilinin arasındaki farklılığı ortaya koymaktadır. İl, elverişli iklim koşulları, verimli toprakları ve pazara yakın olmasının avantajıyla birçok ürünün yetiştirebildiği bir alandır.Ancak, tarımın eskiden beri çok önemli bir faaliyet olduğu Sakarya'nın tarımsal yapısında zaman içinde bir takım değişiklikler yaşanmıştır. Çalışmamızda Sakarya ili kısaca tanıtıldıktan sonra, Sakarya ilinde yetiştirilen tarım ürünlerinin ekilişleri ile ilgili değişikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra da belirlenen bu değişikliklerin nedenleri araştırılmıştır. Çalışmamızın amacı Sakarya'da tarım ürünleri üretiminde şimdiye kadar yaşanan değişim süreci tespit edilerek, tarımın ilerideki gelişimi için bir gösterge oluşturmaktır. Ilimizin tarımsal üretimin sektörlere göre dağılımına baktığımızda %49,5'lük bir payla hayvansal üretim ilk sırada yer almaktadır. Bunu %29,4'lük oranla meyve üretimi, %14,6'lik oranla tarla bitkileri üretimi ve %6,2'lik oranla sebze üretimi izlemektedir. İlin güneyinde yer alan ilçelerde sebzecilik ve meyvecilik, orta kesimde basta mısır olmak üzere tarla ziraatı ve sebzecilik, kuzeye gidildikçe fındık tarımı yapılırken, ayrıca il genelinde hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle son yirmi yıl içinde ilimizde sanayi bitkileri, tahıllar ve meyve üretiminde farklı oranlarda azalmalar yaşanırken, yem bitkileri üretimi, sebzecilik, seracılık ve özellikle süs bitkiciliği yayılış alanları ve üretim miktarları artmaktadır.Research is made in area , near Sakarya river at the east of the Marmara region . Agriculture is a very important sector in the Sakarya economy instead of Sakarya is close Çatalca-Kocaeli which is the most developing industrial region in Turkey. Agriculture ratio in Sakarya economy is %20.5 Marmara region is %5.2. This situation shows difference between Sakarya and Marmara Region. Sakarya is a major agricultural producer because of favorable climate,fertile soil near market so there are many different crops habits of Agriculture in Sakarya economy is changing .in previous years agriculture sector in Sakarya economy was important .This study after introduction of Sakarya city ,changes of related to planting crops which are grown in Sakarya is determined. Reasons of these changes which are determined before is investigated. Our project aim is to determine the process of changes of agriculture in Sakarya region so for. Analyzing of the process of these changes is important to develop agriculture in Sakarya region for future.stockbreeding which is leader in Sakarya economy of ratio in the other sectors of Sakarya is %49.5 when looking distribution of agricultural production sectors in our province. Rate of fruit production is %29.4 , rate of agricultural plant production is % 14.6 ,rate of vegetable production is % 6.2.popular sector in sourth of Sakarya is greenhouse and fruit production, popular sector in middle of region of Sakarya is vegetable production and popular sector in north of Sakarya is nut production besides stockbreeding is leader the other sectors in sakarya .Production of industrial plant, grain and fruit is decrasing but production of freed crop ,vegetable production , grenhouse and ornament plant is increasing in recent 20 years.