Meyve tutumundan hasada kadar geçen sürede Gemlik çeşidi zeytin yapraklarının antioksidan aktivite ve fenolik bileşiklerindeki değişimin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra Doğangün

Danışman: VİLDAN UYLAŞER

Özet:

Zeytin ağacı (Olea europaea) yaprakları bünyesinde bulunan fenolik bileşikler nedeniyle antihipertansif, anti-aterojenik, hipokolesterolemik, hipoglisemik, antimikrobiyal, antiviral, antitümöral, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, meyve tutumundan hasat dönemine kadar Mudanya ve Gemlik yörelerinden temin edilen Gemlik çeşidi zeytin yapraklarının kimyasal (kuru madde miktarı, renk) ve fonksiyonel özellikleri (antioksidan aktivite, toplam fenolik madde, fenolik bileşikler) üzerine yöre ve hasat zamanının etkileri belirlenmiştir. Zeytin yapraklarında fenolik maddelerin kantitatif ve kalitatif olarak tayini LC/MS/MS ile yapılmıştır. Zeytin yaprağı örneklerinin DPPH serbest radikali süpürücü aktivite değerlerinin % 91,45-93,86 arasında, toplam fenolik madde miktarlarının ise 154,11 - 373,36 mg GAE/100g arasında değiştiği saptanmıştır. HPLC ile yapılan analizler sonucunda tüm örneklerde en fazla miktarda (94,21-860,21 mg/kg) bulunan fenolik bileşiğin Oleuropein olduğu görülmüştür. Zeytin yapraklarının fenolik madde miktarlarının yöre ve hasat zamanına göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır (p<0,05).