Sportif amaçlı giysilerin konfor özelliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SİNEM GÜNEŞOĞLU

Danışman: BİNNAZ KAPLANGİRAY

Özet:

Bu çalışmada, spor amaçlı kullanılan örme kumaştan üretilen giysilerin konfor özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, giyim konforu araştırmalarında en büyük paya sahip olan, kumaşlardaki ısı ve kütle transferi incelenmiştir. Birinci bölümde çalışmanın amacı, ikinci bölümde bu konuyla ilgili teorik ve deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde deneysel çalışmada kullanılan materyaller, yöntemler ve ölçme düzenekleri verilmiştir. Dördüncü bölümde yapılan deneysel çalışmanın ölçüm sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Beşinci bölümde deneysel çalışmalar dört grupta incelenerek değerlendirilmiştir. Birinci grupta şu anda tekstil piyasasında çalışılan kumaş tiplerinden geniş bir ürün yelpazesi oluşturularak, konfor parametreleri arasındaki ilişkiler ve eğilimler araştırılmıştır. İkinci grupta kontrollü olarak pamuk ve polyester iplikten üretilen eşofmanlık olarak kullanılan 2-iplik astar örgülü kumaşların ölçümleri istatistiki analize dayandırılarak yorumlanmıştır. Üçüncü grupta lif ve kumaş özelliklerindeki farkın etkisini gözlemlemek amacıyla kontrollü üretilen kumaşların ölçüm sonuçları istatistiki analiz yapılarak incelenmiştir. Son grupta ise kumaşların ve liflerin kolaylıkla ölçülebilen parametrelerini girdi olarak kullanarak, kumaşların termal absorbtivite ve termal iletkenlik değerlerini veren bir program yapay sinir ağı yöntemi kullanarak oluşturulmuştur. Tüm bu yapılan çalışmalar değerlendirilerek sonuçlandırılmış ve öneriler sunulmuştur. Çalışma sonuçları, termofizyolojik konfor algısını belirleyen ısı ve kütle transferi özellikleri üzerinde lif tipi ve kumaş yapısının ayırt edici etkide olduğunu; genel olarak RL örgülü doğal liflerden üretilen kumaşların daha yüksek ısı ve kütle transferi yeteneğine sahip olduğunu ve astar örgülü kumaşlarda ise şardonlama işleminin ısı transferi özelliğini belirleyen temel etken olduğunu göstermiştir.