Yapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NESLİHAN YILMAZ

Danışman: Ömer Utku Çopur

Özet:

Günümüzde beslenme alıskanlıklarımıza baglı olarak katkı maddelerinin kullanımı beslenmemizde önemli bir yer tutmaktadır. Düsük kalorili yiyecek ve içeceklere tüketimine yönelik egilim 1960'lardan bu yana gittikçe artmıstır. Düsük kalorili gıda ve içecek tüketiminin güncellik kazanması, bu tür gıda üreten isletmelerin de gelismesine yol açmıs ve bu sanayide kullanılan yapay tatlandırıcıların üretilmesine iliskin çalısmaları da hızlandırmıstır. Yapay tatlandırıcılar tatlılık oranı yüksek olan, besin degeri olmayan organik bilesiklerdir. Düsük konsantrasyonlarda bile tatlılık derecelerinin yüksek olması nedeni ile gıda teknolojisinde; enerji vermemeleri ve kan sekerini yükseltmemeleri nedeniyle de bazı hastalıklarda uygulanan diyetlerde büyük ölçüde gereksinim duyulan katkı maddeleridir. Bu nedenlerden dolayı kalorisi düsük özel gıdaların üretiminde, seker tüketimini büyük ölçüde azaltan yapay tatlandırıcıların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalısmada gıda sanayinde kullanılan yapay tatlandırıcıların özellikleri ve kullanım alanları açıklanmıstır.