Farklı karbonhidrat kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜLENT HALUK GÜLMEZ

Danışman: İBRAHİM İSMET TÜRKMEN

Özet:

Bu çalışmanın amacı laktasyondaki süt sığırlarında farklı karbonhidrat kaynaklarınınrumen parametreleri, süt verimi ve bileşimi ile sindirilebilirlik üzerine etkisini incelemekti.Çalışmada ilk doğumunu yapmış laktasyondaki 12 adet Holştayn sığır 4 x 4 Latin karedüzenine göre kullanıldı. Bu inekler farklı oranlarda ikame edilmiş mısır ve buğday içerenrasyonlarla beslendi. Rasyonlar şu şekilde kullanıldı: 1) % 26 mısır içeren grup; 2) % 16.10mısır ve % 7.09 buğday içeren grup; 3) % 16.51 buğday ve % 7.26 mısır içeren grup; 4) %25.88 buğday içeren grup. Kuru madde tüketimi rasyonlardan etkilenmemiştir. Rasyondamısır yerine buğday kullanıldığında günlük ortalama rumen pH'sı 6.45' ten 5.83'e gerilemiş(P<0.05) ve günlük minimum pH 5.90 dan 5.29'a düşmüştür (P<0.05). 5.80'in altında kalanpH değeri ise mısır yerine buğday ikame edilmesi ile 0.25'ten 13.25 saat/gün değerineulaşmıştır (P<0.05). Gruplar arasında toplam uçucu yağ asidi değerleri bakımından bir farkbulunmamıştır. Rasyonda buğday mısır yerine kullanıldığında asetat miktarı (P<0.01) veasetat : propiyonat oranı (P<0.05) azalmış, propiyonat düzeyi (P<0.05) ise artmıştır. NH3-Ntüm gruplarda benzer değerlerde kalmıştır. Mısır ile buğday yer değiştirdiğinde günlük sütverimi 22.94 kg'dan 19.57 kg'a düşmüştür (P<0.01). Süt yağı yüzdesi bakımından denemegruplar arasında istatistik bir fark gözlenmemiştir. Mısır yerine buğday kullanıldığında nötraldeterjan fiber (NDF) sindirilebilirliği ve in situ NDF yıkılabilirliği azalmıştır (P<0.05).Bu çalışmaya göre süt sığırlarında mısır yerine buğdayın kullanımının subakut rumenasidozu riskinin artabileceği düşünülmektedir.