Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2002
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ferda Erdem
Danışman: VİLDAN UYLAŞER
Özet:Bu çalışmada, stoklanmış hıyarlardan farklı salamura formülleriyle ( % 0 tuz + % 1,3 asit + % 0 CaCI2, % 0,15 CaCI2, % 0,3 CaCI2 ; % 2,5 tuz + % 1,3 asit + % 0 CaCI2, % 0,15 CaCI2, % 0,3 CaCI2 ; % 0 tuz + % 0,5 asit + % 0 CaCI2, % 0,1 CaCI2 ) turşu üretimi gerçekleştirilmiştir. 6 ay boyunca 20 °C'de depolanan turşularda 4 haftada bir, brüt ağırlık, net ağırlık, süzme ağırlık, tepe boşluğu, vakum, sertlik, asit, tuz, pH, kurumadde, kül, ve indirgen madde tayinleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, salamuraya ilave edilen CaCI2 'ün sertlik üzerine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca denemede pastörizasyon yerine koruyucu kullanılmasının sertliği arttırdığı görülmüştür.