Uludağ Üniversitesi'nde beslenme eğitimi alan ve almayan öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı ile bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Halide Elif Övünç

Danışman: SERAN TEMELLİ

Özet:

Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının saptanması, beslenme eğitiminin süt ve süt ürünleri tüketimini etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi ile öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını etkileyen diğer faktörlerin incelenmesi amacı ile yapılan araştırmada, beslenme eğitimi alan (BEA) 500 ve almayan (BEAY) 500 olmak üzere toplam 1000 adet öğrenciye anket uygulaması yapıldı. % 56.6’sını kız, % 43.4’ünü erkeklerin oluşturduğu öğrencilerin yaşlan, beden kitle indeksleri (BKİ), sosyoekonomik düzeyleri, barınma durumları, ailelerinin eğitim düzeyleri, gibi tanımlayıcı bilgiler ile süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeyleri değerlendirildi. Öğrencilerin, ağırlık ve BKİ ortalamaları arasındaki farklılık önemli bulundu (p<0.01 ve p<0.001). BEA ve BEAY öğrencilerin sırasıyla % 43.2’sinin ve % 33.0’ünün sabah öğününü atladığı (p<0.001), % 19.0’unun ve % 10.8’inin her gün (p<0.001), % 25.8’inin ve % 27.6’sının haftada 1-2 kez (p>0.05), % 11.8’inin ve % 16.8’inin ayda 1 kez (p>0.05) süt içtiği, % 50’sinin ve % 37.4’ünün UHT sütü (p<0.001), % 18.8’inin ve % 23.4’ünün sokak sütünü (p>0.05), % 23.8’inin ve % 31.8’inin pastörize sütü (p<0.01) tercih ettikleri saptandı. BEA öğrencilerin % 73.6’sının, BEAY öğrencilerin ise % 78.6’sının kahvaltıda daha çok çayı, sadece % 8.2’sinin ve % 6.4’ünün sütü tercih ettiği belirlendi (p>0.05). Bununla birlikte, öğrencilerin ilk sırada sade süt, kaymaklı yoğurt, beyaz peynir ve tereyağını, ikinci sırada kakaolu süt, kaymaksız yoğurt, kaşar peyniri ve sıvı yağı tercih ettikleri tespit edildi. Araştırma sonucunda, ankete katılan öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının yetersiz olduğu, beslenme eğitiminin süt tüketimini etkilerken süt ürünleri tüketimini etkilemediği ortaya konuldu. Ayrıca öğrencilerin barınma durumlarının, ailelerinin eğitim ve gelir düzeylerinin süt ve süt ürünleri tüketimini etkilemediği, sadece satın alınan içme sütü tercihini etkilediği belirlendi.