YABANİ PRUNUS, SORBUS VE DIOSPYROS TÜRLERİNDE BAZI FENOLİK MADDELERİN TAYİNİ VE YENİ BİR ANTİOKSİDAN KAPASİTE TAYİN METODUNUN (CHROMAC) GELİŞTİRİLMESİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESRA IŞIK

Danışman: BELGİN İZGİ

Özet:

Bu tez kapsamında elektron transfer metoduna dayanan ve literatürde yaygın olarak kullanılan antioksidan kapasite tayin metotlarına alternatif olabilecek yeni bir antioksidan kapasite tayin metodu geliştirilmiştir. Geliştirilen Cr(VI) antioksidan kapasite tayin (CHROMAC) metodu Cr(VI)’nın asidik ortamda organik maddeleri yükseltgeme ve 1,5-difenilkarbazid ile kararlı diaquabis (1,5-difenilkarbazon) krom(III) kompleksi oluşturma özelliğine dayanır. Materyallerin ve standart maddelerin antioksidan kapasite değerlerinin CHROMAC metoduyla tayin edilebilmesi için ortamın pH/E0 değeri (pH= 2,8/E0 =0,95V), Cr(VI)’nın 1,5-difenilkarbazid ile girdiği reaksiyondaki mol oranı (1:1), reaksiyon süresi (50 dakika), fenolik maddeler için doğrusal çalışma aralığının (6,0×10-5 -4,5×10-4 mol/L) ve girişim etkilerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Aynı zamanda geliştirilen CHROMAC metodunun doğal örneklere uygulanabilirliği incelenmiştir. Standart maddeler ile yapılan çalışmalarla metodun TEAC değeri ABTS ve CUPRAC metotlarıyla karşılaştırılmıştır. Ayrıca Bursa’da doğal olarak yetişen Sorbus torminalis L., Sorbus domestica L., Prunus spinosa L., Prunus divaricata Ledeb.subsp. divaricata., Diospyros lotus L., türlerinin meyveleri için ultrasonik ve çözücü ekstraksiyonları (asidik, bazik, asidik-bazik ve enzimatik) uygulanarak örnek hazırlama teknikleri geliştirilmiş ve bu meyvelerde bulunan fenolik maddeler, kantitatif olarak HPLC-DAD ile belirlenmiştir. Yabani meyvelerin antioksidan kapasite değerleri ABTS, CUPRAC ve CHROMAC metotları ile belirlenerek elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.