Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ESRA IŞIK
Danışman: BELGİN İZGİ
Özet:Bu tez kapsamında elektron transfer metoduna dayanan ve literatürde yaygın olarak kullanılan antioksidan kapasite tayin metotlarına alternatif olabilecek yeni bir antioksidan kapasite tayin metodu geliştirilmiştir. Geliştirilen Cr(VI) antioksidan kapasite tayin (CHROMAC) metodu Cr(VI)’nın asidik ortamda organik maddeleri yükseltgeme ve 1,5-difenilkarbazid ile kararlı diaquabis (1,5-difenilkarbazon) krom(III) kompleksi oluşturma özelliğine dayanır. Materyallerin ve standart maddelerin antioksidan kapasite değerlerinin CHROMAC metoduyla tayin edilebilmesi için ortamın pH/E0 değeri (pH= 2,8/E0 =0,95V), Cr(VI)’nın 1,5-difenilkarbazid ile girdiği reaksiyondaki mol oranı (1:1), reaksiyon süresi (50 dakika), fenolik maddeler için doğrusal çalışma aralığının (6,0×10-5 -4,5×10-4 mol/L) ve girişim etkilerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Aynı zamanda geliştirilen CHROMAC metodunun doğal örneklere uygulanabilirliği incelenmiştir. Standart maddeler ile yapılan çalışmalarla metodun TEAC değeri ABTS ve CUPRAC metotlarıyla karşılaştırılmıştır. Ayrıca Bursa’da doğal olarak yetişen Sorbus torminalis L., Sorbus domestica L., Prunus spinosa L., Prunus divaricata Ledeb.subsp. divaricata., Diospyros lotus L., türlerinin meyveleri için ultrasonik ve çözücü ekstraksiyonları (asidik, bazik, asidik-bazik ve enzimatik) uygulanarak örnek hazırlama teknikleri geliştirilmiş ve bu meyvelerde bulunan fenolik maddeler, kantitatif olarak HPLC-DAD ile belirlenmiştir. Yabani meyvelerin antioksidan kapasite değerleri ABTS, CUPRAC ve CHROMAC metotları ile belirlenerek elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.