Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: İngilizce
Öğrenci: Mahrukh Parveez Zia
Danışman: İLKNUR ALİBAŞ
Özet:Yapılan çalışmada kızıılcık (Cornus mas L.) ve yaban mersini (Vaccinium spp.) meyvelerine farklı kurutma metodları uygulanarak kurutma işlemi uygulanmıştır. Çalışma süresinde kızılcık ve yaban mersini meyveleri üzerinde doğal kurutma, konvektif kurutma, mikrodalga kurutma ve konvektif–mikrodalga kurutmanın beraber kullanıldığı ısıl işlemler denenmiştir. Kurutma işlemleriyle birlikte kızılcık meyvesinin ilk nemi %72.56±0.18'den %10.27±0.13'e düşürülürken bu değer yaban mersininde %84.76±0.20'den %10.03±0.09'a indirilmiştir. Çalışma süresince en uzun kurutma süresi ve en fazla enerjinin harcandığı kurutma konvektif (sıcak hava) kurutma olmuştur. Çalışma, hem CC hem de BB'nin yüksek antioksidan kapasite gösterdiği ve çeşitli miktarlarda polifenolik bileşiklerden oluştuğu sonucuna varmıştır. Ayrıca, toplam antioksidan kapasiteye göre, CUPRAC en uygun yöntemdir.Çalışma sonuçlarına göre, antioksidan kapasitesi yüksek, polifenolik içerikler ve C vitamini açısından zengin olan bu iki meyvenin çok miktarda antosiyanin içermesine rağmen antimikrobiyal aktivite üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yaban mersini, kızılcık, kurutma, antioksidan kapasitesi, antosiyanin içeriği, antimikrobiyal aktivite.