İçme sularına katılan Betain'in broyler besi performansı ve gövde eti parça oranları üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlker Hoşgör

Danışman: MUSTAFA EREN

Özet:

Bu çalışmada, içme sularına katılan betainin etlik piliç (broyler) besi performansı ve gövde parça oranları üzerine etkisi incelenmiştir. Denemede toplam 306 adet günlük yaşta Ross 308 karışık cinsiyette etlik civciv Kontrol grubu, Doz 1 grubu (D1) ve Doz 2 grubu (D2) olarak rasgele üç gruba ayrılmıştır. Ayrıca, bu grupların her biri 17 civciv içeren altı tekrar grubuna ayrılmıştır. Deneme 47 gün sürmüştür. Deneme süresince, Kontrol, D1 ve D2 gruplarına içme suyu ile sırasıyla 0 ppm, 500 ppm ve 1000 ppm dozlarında betain verilmiştir. İzokalorik ve izonitrojenik yemler ile içme suyu deneme süresince ad libitum olarak sunulmuştur. Deneme sonunda, göğüs ve but etlerinin kuru madde, ham protein ve ham yağ oranlarına ait değerler arasındaki gruplar arası farklar önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Bütün but oranı, D2’de Kontrol grubuna göre düşüktür (P<0.01). Deneme gruplarının (D1, D2) but eti oranları ile Kontrol grubunun oranı arasında önemli fark bulunmadığı halde, D1 grubunun oranı D2’ ye göre yüksektir (P<0.01). Yemden yararlanma oranı (P<0.01), karkas randımanı (P<0.001), göğüs eti oranı (P<0.001) yanında her birim karkas, göğüs eti ve toplam et için tüketilen yem miktarları (P<0.001), D1 ve D2’ de Kontrol grubuna göre iyileşmiştir. Canlı ağırlık kazancı (P<0.05) ile her birim bütün but (P<0.05) ve but eti (P<0.01) için tüketilen yem miktarları sadece D1 grubunda Kontrol grubuna göre iyileşmiştir.