Silajlık mısırda farklı azot dozlarının azot kullanım etkinliği, verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HALİL UĞURLU

Danışman: EMİNE BUDAKLI ÇARPICI

Özet:

Bu araştırma, silajlık mısırda farklı azot dozlarının azot kullanım etkinliği, verim ve kalite üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2016 yılında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülmüştür. Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede altı azot dozu (0, 7,5, 15, 22,5, 30 ve 37,5 kg N/da) ele alınmıştır. Denemede bitki materyali olarak Aga silajlık mısır çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, gövde çapı, SPAD değeri, yaprak oranı, sap oranı, koçan oranı, ham protein oranı ve verimi, ADF ve NDF oranları, azot kullanım etkinliği, azot alım etkinliği ve azottan yararlanma etkinliği gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; en yüksek yeşil ot verimi, kuru madde verimi ve ilk koçan yüksekliği 37,5 kg N/da dozundan, en yüksek ham protein verimi 22,5, 30 ve 37 kg N/da dozundan, en yüksek gövde çapı ve en düşük sap oranı 15, 22,5, 30 ve 37,5 kg N/da dozundan, en yüksek SPAD değeri ve koçan oranı kontrol dozu hariç diğer tüm azot dozlarından, en yüksek azot kullanım etkinliği ve azot alım etkinliği 7,5 kg N/da dozundan elde edilmiştir. Sonuç olarak yüksek verim ve kalite açısından 22,5 kg/da azot dozu Bursa ve benzer ekolojik koşullar için önerilebilir.