Bazı ön uygulamaların ve modifiye atmosferde paketleme (MAP)'nin taze ve tüketime hazır (fresh-cut) Alphonse Lavallée üzüm çeşidinin kalitesi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: IŞIL ÇELİKKOL

Danışman: CİHAT TÜRKBEN

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu çalışmada, Bursa civarında yaygın olarak yetiştirilen Alphonse Lavallée üzüm çeşidinin tüketime hazır ürün (fresh-cut)'a uygun olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, hasat edilen salkımlar 3?7 taneli çiltim olacak şekilde kesilerek, tüketime hazır (fresh-cut) hale getirilmiştir. Ürün üzerindeki mikroorganizma yükünü azaltmak ve pestisitlerden arındırmak için ise; üzüm çiltimlerine, 8 dakikalık sürelerle; sıcak su (45 oC) ve ClO2 [chlorine dioxide (70 ppm)] ve kontrol olarak saf su uygulamaları yapılmıştır.Hazırlanan örnekler 1 pasif (kontrol)ve 2 aktif olmak üzere 3 faklı modifiye atmosfer paketi (MAP) oluşturularak polipropilen kap içerisinde çift yönlü gerdirilmiş polipropilen (BOPP) film ile birlikte ambalajlanmıştır. 14 gün süreyle 4±1°C de muhafaza edilerek ürünün raf ömrü belirlenmeye çalışılmıştır. 0, 7 ve 14 gün aralıklarla alınan örneklerde; rutin analizler (SÇKM, pH, TA, toplam şeker, ağırlık kaybı, renk), MAP içerisindeki CO2-O2 değişimi, mikroorganizma sayısı ve duyusal analiz değerleri incelenmiştir Bitkilerde yer alan ve antioksidan etkili fenolik maddelerin [FA, KA, p-KA, GA, EA, Kh] ve flavonoitlerin [Ku, M, Rh, Ek, Gk, EGk] belirlenmesinde sıvı kromatografisinden (LC-DAD); pestisit tayininde GC-ECD ve GC-NPD'den ve ayrıca mum tabakasının yüzey yapısının incelenmesinde taramalı (scanning) elektron mikroskopisi (SEM)'den yararlanılmıştır.Sonuç olarak, 14 günlük muhafaza süresi ve uygulamalara bağlı olarak tane yüzeyinde mum kristallerinin eridiği, kutin tabakasının üzerine çöktüğü ve tane yüzeyinde düz satıhlar oluştuğu gözlenmiştir. Sıcak su ve ClO2 (chlorine dioxide) uygulamaları tane yüzeyindeki toplam mikroorganizma, fungus, bakteri populasyonunda düşüşe neden olmuştur. Ayrıca denemenin MAP3 ve ClO2 uygulaması toplam mikroorganizma, fungus, bakteri populasyonu açısından en iyi sonucu vermiştir. ClO2 `in MAP ile kombine edilerek uygulanmasının tüketime hazır (fresh-cut) Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde hasat sonrası görülen hastalıkların engellenmesinde etkili oldukları bulunmuştur. Ayrıca çalışmada, antioksidan etkili fenolik maddelerden; GA, KA, p-KA ve EA belirlenirken, K ve FA, flavanoitlerden; Ku, Ek, Gk, EGk ve Rh belirlenememiştir.