Orhangazi yöresi kivi bahçelerinin beslenme durumlarının toprak yaprak ve meyve analizleri ile belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OĞUZ BATMAZ

Danışman: Hakan Çelik

Özet:

Bu çalışma Bursa ili Orhangazi ilçesinde yoğun kivi (Actinidia deliciosa) Hayward yetiştiriciliği yapılan toprakların verimlilik durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma amacı doğrultusunda Orhangazi ilçesinde farklı lokasyonlarda yer alan yedi bahçenin 0-30 cm derinliğinden toprak örnekleri yanı sıra bitkilerden yaprak ve meyve örnekleri alınarak besin elementi analizleri yapılmıştır. Yapılan yaprak, meyve ve toprak analiz sonuçları referans değerlerle karşılaştırılmış ve bitkilerin beslenme durumları ortaya konularak bahçelerin beslenme ile ilgili sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kivi yetiştiriciliği yapılan toprakların genel olarak orta bünyeye, hafif alkali pH'ya (7,59-8,29 1:2,5 w/v), düşük tuz (124,00-674,00 µS cm-1), az kireç (% 0,92-1,85 CaCO3) ve yetersiz organik maddeye (% 1,03-2,07) sahip oldukları belirlenmiştir. Topraklar arasında besin elementlerinin yetersiz, sınırlar içinde ve fazla olduğu alanlar tespit edilmiştir. Toprakta azot % 0,06-0,15, fosfor 14,87-82,56 mg kg-1, potasyum 36,00-216,00 mg kg-1, kalsiyum 1639,0-7546 mg kg-1, magnezyum ise 120,23-1851,9 mg kg-1 arasında belirlenmiştir. Bitkilerin azot, fosfor, potasyum, magnezyum ve mikro element içerikleri sınır değerlerin altında ve sınıra yakın bulunurken, kalsiyum içerikleri sınırın üzerinde belirlenmiştir. Bitkide azot (% 1,82-2,99), fosfor (0,05-0,16 mg kg-1), potasyum (0,79-2,81 mg kg-1), kalsiyum (2,86-5,17 mg kg-1), magnezyum (0,12-0,39 mg kg-1) arasında belirlenmiştir. Bitki ve toprak özellikleri yanı sıra elementler arasındaki interaksiyonlar, yaprak ve meyvedeki besin elementi konsantrasyonlarında farklılığa neden olmuştur. Yapılan çalışmanın sonuçlarından yöredeki üreticilerin toprak ve bitki analizine dayalı olmayan bir gübreleme programı izlediği, organik gübre kullanımlarının yetersiz olduğu ve kivi üretiminin de bilinçsiz olarak yapıldığı görülmüştür. Bilinçsiz üretimin devam etmesi durumunda yörede daha önceleri yetiştirilen diğer ürünlerde yaşanan sorunların yakın zamanda kivi üretimi yapılan alanlarda da görülebileceği sonucuna varılmıştır.