Topraktan izole edilen Bacillus sp. Suş'undan ?-amilaz üretimini etkileyen fiziksel faktörlerin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE BAŞKURT

Danışman: ELİF DEMİRKAN

Özet:

Bu çalışmada Türkiye' nin 15 farklı ilinden temin edilen toprak örneklerinden 60 adet bakteri izole edilmiştir. Amilaz pozitif olarak belirlenen ve R oranı en yüksek 4 adet bakterinin morfolojik ve fizyolojik özellikleri araştırılmış ve hepsinin Bacillus cinsine ait olduğu saptanmıştır. Nişastalı ortamda 4 adet suşun enzim üretim kapasiteleri test edilmiştir. En yüksek amilaz aktivitesine sahip 1 adet Bacillus suşu seçilmiş ve bu suş, Bacillus sp. M-10 olarak adlandırılmıştır.Bacillus sp. M-10' un amilaz üretimini etkileyen bazı fiziksel faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, sıcaklık, pH, havalandırma, inokulüm miktarı ve inokulüm yaşı gibi fiziksel parametreler denenmiştir. Bacillus sp. M-10 suşunun maksimum amilaz üretimi, nişastalı ortamda, 37°C sıcaklıkta, pH 7.0, havalandırma 150 rpm, inokülasyon miktarının % 2.5 ve inokülasyon yaşının 2 gün olduğu değerlerde optimum düzeyde olduğu saptanmıştır.Tarafımızdan modifiye edilen ortam, daha yüksek enzim aktivitesi elde etmek için en uygun ortam olup, enzim aktivitesi 48. saatte 30 U/ mL olarak bulunmuştur. Modifiye edilen ortamda enzim aktivitesinde yaklaşık % 42 oranında artış gözlenmiştir. Enzim aktivitesi üzerine sıcaklık, pH, havalandırma, inokulüm miktarı ve inokulüm yaşının etkili olduğu, bu fiziksel parametrelerin optimum değerlerinin kullanılmasıyla elde edilen enzim aktivitesinde artış gözlendiği tespit edilmiştir.