Tip 1 diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Lavandula stoechas Linne subsp. stoechas (karabaş otu) esansiyel yağının oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE GÜLMEN

Danışman: Sibel Taş

Özet:

Bu çalışmada, tek doz streptozotocin ile tip I diyabet oluşturulmuş sıçanlarda, Lavandula stoechas subsp. stoechas esansiyel yağının, kan glikozuna, oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkisi araştırıldı. 40 adet Wistar türü erkek sıçanlar rastgele kendi aralarında, Kontrol (K), Kontrol + L. stoechas yağı (K+LSY), Diyabet (D), Diyabet + L. stoechas yağı (D+LSY) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Sıçanlara 20 gün süre boyunca intraperitonel enjeksiyon ile L. stoechas yağı verildi. Çalışmanın sonucunda, K+LSY grubunda K grubuna göre trigliserit, total kolesterol ve doku MDA düzeylerinde anlamlı bir azalma, plazma GPX, paraoksanaz ve arilesteraz enzim aktivilerinde de artma tespit edildi. D+LSY grubu D grubu ile karşılaştırıldığında ise kan glikoz, total kolesterol, trigliserit ve doku MDA düzeylerinde anlamlı bir azalma, serum insülin, HDL-K, plazma SOD, paraoksanaz ve arilesteraz enzim aktivilerinde de artma tespit edildi. Sonuç olarak, Lavandula stoechas subsp. stoechas esansiyel yağının, antihiperglisemik, antihiperlipidemik ve antioksidan etki gösterdiği, tip I diyabette oluşan oksidatif strese karşı korumada ve/veya önlemede tedaviye ek olarak kullanılmasının yararlı olabileceği sonucuna varıldı.