Batı Trakya bölgesinde iyi tarım uygulamaları ile kiraz üreten işletmelerin ekonomik analizi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CHAKAN ALI

Danışman: Tolga Tipi

Özet:

Batı Trakya’da yaşayan insanlar geçimlerini ağırlıklı olarak tarımdan sağlamaktadır. Bölgede tarımı yapılan başlıca ürünler ise kiraz, pamuk ve tütündür. Üretilen kirazın önemli bir kısmı diğer AB ülkelerine ihraç edilmektedir. Tarımsal üretimde ihracat olanakları artarken, sürekliliğin sağlanması ve insan sağlığının korunması açısından tüketiciye güvenli gıda sağlayan İyi Tarım Uygulamaları standartlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Batı Trakya bölgesinde İyi Tarım Uygulamaları ile kiraz üreten 66 işletmeden, anket yolu ile toplanan veriler kullanılarak işletmelerin ekonomik analizi yapılmıştır. İncelenen işletmelerin %40,9’u 21 yılı aşkın süredir kiraz yetiştiriciliği yapmaktadır. Kiraz yetiştiricilik sistemi %74,2 oranında klasik dikim bahçelerden oluşmakta ve %53’ünde erkenci, orta ve geççi çeşitlerin tamamı bulunmaktadır. İşletmelerin %74,2’si İTU ile birlikte gelirlerinde artış olduğunu belirtmişlerdir. İncelenen işletmelerde ortalama kiraz bahçesi büyüklüğü 10,4 dekar, ağaç başına verim 10,9 kg, dekara verim 527 kg ve dekar başına ağaç sayısı 48 olarak belirlenmiştir. Tesis döneminde 1192,75 €/da olan toplam masrafın %31,1’i değişen, %68,9’u ise sabit masraflardan oluşmaktadır. Üretim döneminde dekara ortalama masraf 494,94 € olarak hesaplanmış, bu masrafın %68,50’si ise değişen masraf olarak belirlenmiştir. Ortalama satış fiyatı 1,37 €/kg olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, bir kilogram kirazın maliyeti 0,94 €, gayrisafi üretim değeri 721,99 €/da, net kar 227,05 €/da ve nispi kar 1,46 olarak hesaplanmıştır.