Yalova yöresinde örtüaltında yetiştirilen hıyarın beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERHAT GÜREL

Danışman: HALUK BAŞAR

Özet:

Bu araştırma, Yalova yöresinde hıyar yetiştirilen seraların verimlilik durumlarını toprak ve bitki analizleri ile belirleyerek, mevcut sorunların giderilmesi için önerilerde bulunmak ve gübre önerilerine esas oluşturacak bilgi sağlamak amacıyla yapılmıştır. Yalova yöresinde Maraton ve Venüs çeşiti hıyarların yetiştirildiği seralar çeşitli su kaynaklan ve sulama yöntemleri ile sulanmaktadır. Araştırma için seçilen 20 adet seradan 0-20 cm ve 20-40 cm olmak üzere iki farklı derinlikten toplam 40 adet toprak örneği ile 20 adet yaprak ve 20 adet de meyve örneği alınmıştır. Meyve örneklerinde kabuk ve meyve içinin analizleri ayrı ayrı yapılmıştır. Toprak örneklerinde pH, CaCÜ3, eriyebilir toplam tuz, bünye, organik madde, toplam azot (N), alınabilir fosfor (P), değişebilir potasyum (K), değişebilir kalsiyum (Ca), değişebilir magnezyum (Mg), değişebilir sodyum (Na), alınabilir demir (Fe), alınabilir bakır (Cu), alınabilir çinko (Zn), alınabilir mangan (Mn) ve alınabilir bor (B) analizleri ile bitki örneklerinde toplam azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), sodyum (Na), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bor (B) analizleri yapılmıştır. Ayrıca seralardan alınan toprak örneklerinin saf su ile doygun hale getirilerek hazırlanan doygunluk çamurundan elde edilen ekstraktta çözünebilir sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) katyonları ile karbonat (COs^, bikarbonat (HCO3), klor (O") ve sülfat (SO42) anyonlarının analizleri yapılmıştır. Toprak örneklerine ait analiz sonuçlan, değerlendirilerek, örnekleme yapılan sera topraklannın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenerek verimlilik durumları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; sera topraklarının %55'i nötr ve %30'u hafif alkali reaksiyonludur. %75 oranında tuzsuz ve %20 oranda da tuzun etkisinin hafif olduğu topraklann kireç içerikleri analizlendiğinde; %67.5 oranında kireççe fakir ve %20 oranında ise kireçli olduğu belirlenmiştir. Organik maddece %30'unun yüksek, %27.5'inin ise iyi olduğu belirlenen topraklann, bünyelerinin %42.5'inin killi tm, %32.5'inin kumlu killi tm11 ve %22.5'inin ise killi olduğu belirlenmiştir. Toprakların kimi makro ve mikro besin elementlerinin analizleri yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda toprakların %100'ünün toplam N, %97.5'inin alınabilir P yönünden yeterli olduğu belirlenirken, %70'inde değişebilir K'un yüksek ve çok yüksek olduğu görülmüştür. Toprakların %87.5'inde Ca'un orta ve yeterli düzeyde olduğu belirlenirken, %100'ünün Mg içeriklerinin iyi ve %100'ün de değişebilir Na içeriklerinin sodiklik göstermeyecek düzeyde olduğu analizlenmiştir. Bitkiye yarayışlı Fe, Cu, Zn, Mn ve B içerikleri incelendiğinde; toprakların %97.5'nin Fe, %100'ünün Cu, %95'inin Zn, %100'ünün Mn içeriklerinin yeterli konsantrasyonda olduğu belirlenirken, toprakların % 35'inin yeterli, % 60'ının ise yüksek ve çok yüksek konsantrasyonda B içerdiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre hıyar yapraklarının %85'inde N ve Ca, %95'inde ise P, Mg, Fe, Cu ve Zn konsantrasyonlarının yeterli olduğu, Mn içerikleri yönünden yaprakların %65'inin yeterli, %35'inin noksan olduğu belirlenmiştir. Yaprak örneklerinin %95'inde K ve %100'ünde ise B içeriklerinin noksan düzeylerde olduğu belirlenmiştir. Meyve içi ve meyve kabuğunda da analizler yapılmıştır. Analizlerin sonucunda meyve içi örneklerinin %60'mın K, %50'sinin Mg, %60'ımn Fe, %95'inin Zn ve %100'ünün Cu içeriklerinin yeterli konsantrasyonlarda olduğu belirlenirken, %75'inm N, %50'sinin Mg, %40'mın Fe, %100'ünün Ca, Mn ve B içeriklerinin noksan, %90'ında ise P içeriklerinin fazla konsantrasyonda olduğu belirlenmiştir. Meyve kabuğu örneklerinin %35'i N, %40'ı Mg ve Fe, %95'i Cu ve %90'ı da Zn içerikleri yönünden yeterli bulunmuş, %65'inin N, %60'mın Mg ve Fe, %100'ünün ise Ca, Mn ve B içeriklerinin noksan olduğu belirlenmiştir. Ayrıca meyve kabuğu örneklerinin %100'ünde P'un ve %95'inde ise K'un fazla konsantrasyonda olduğu belirlenmiştir.