Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SEYİT UĞUZ
Danışman: ERCAN ŞİMŞEK
Özet:Ülkemiz hayvan varlığı açısından Dünya'da önemli bir yere sahip olsa da, tarımsal üretim açısından bakıldığında hayvansal üretimin payı oldukça düşüktür. Türkiye'de artan nüfus her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de hayvancılığın geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Ülkemizde hayvancılık sektöründe en büyük sorunlardan birisi çok fazla küçük işletmelerin bulunmasıdır. Küçük işletmeler, üretim maliyetlerinin yüksekliği, verim ve kalite yetersizliği nedeniyle büyük işletmelerle rekabet edebilecek düzeyde değillerdir. Kırsal alanda bulunan işletmelerin büyük bir kısmı üreticilerin kendi imkânları dâhilinde 5-10 baş, 10-50 baş gibi küçük ölçekte inşa edilerek kullanılmaktadır. Bu işletmeler incelendiğinde üretimin ekonomik bilinç ve bilimsellikten yoksun olarak yürütüldüğü gözlemlenmektedir. Tarım sektöründe kırsal alandaki büyük ve küçük ölçekli üreticilerin piyasadaki ekonomik dengesini sağlamak, küçük üreticilerin rekabet gücünü artırmak, kırsal alandaki iş gücünü geliştirmek, çevreyi ve küçük işletmeleri korumak amacıyla rekabet gücü olmayan, kırsal desteklerden faydalanamayan küçük işletmeleri bir araya getirerek Kooperatif ya da grup tarım işletme modeli ile süt ve besi sığırcılığı işletmelerinin kurulması amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, bu tür bir işletmenin kurulmasına yönelik yapılacak çalışmalara ışık tutmak ve kırsal alandaki küçük ölçekli işletmecilerin üretim gücü ve sermayesini artırmak amacıyla örnek süt sığırı işletmesi modellerinin geliştirilmesi ve tasarımının yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu işletme modellerinin üreticilere sağlayacağı sosyo- ekonomik faydalar da analiz edilecektir.