Rutin ve izokuersitrin antioksidanların DNA oksidasyonuna karşı etkilerin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAM DAWBAA

Danışman: Saliha Şahin

Özet:

Oksidatif stres, DNA hasarının en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir ve kanser oluşumu, mutasyon, yaşlanma gibi bir dizi ara süreç yoluyla hücre ölümüne neden olur. Bitki ve meyve gibi doğal kaynaklar, hücrelerin genetik materyalini oksidasyona karşı korumak için kullanılabilecek antioksidan maddeleri içerirler. Bu çalışmada, Vitis vinifera (alfons)'un sürgünlerinde bulunan antioksidan maddeler ekstrakte edilerek oksidasyon sonucu oluşan DNA hasar ürünlerinin oluşumu üzerine etkisi GC-MS/MS ile tayin edilmiştir. Ayrıca, Folin-Ciocalteau ve CHROMAC yöntemleri kullanılarak ekstraktın toplam fenol içeriği ve antioksidan kapasitesi belirlenmiştir. Toplam fenol değeri 7,83 ± 0,08 mg GAE/g taze ağırlık ve antioksidan kapasitesi 8,17 ± 0,49 mg TE/g taze ağırlık olarak tayin edilmiştir. Bitki ekstraktının HPLC-DAD ile yapılan nitel analiz sonucu ekstraktın içinde rutin ve izokuersitrin olmak üzere iki flavonoid glikozitin ve klorojenik asitin bulunduğunu ortaya koymuştur. DNA oksidasyon ürünlerinin belirlenmesi, farklı konsantrasyonlarda standart rutin ve izokuersitrin çözeltileri ile ekstraktın oksidatif stres altında buzağı timus DNA'sına uyguladıktan sonra gerçekleştirilmiştir. On sekiz DNA oksidasyon ürünü yüksek duyarlılıkla GC-MS/MS kullanılarak tayin edilmiştir. Sonuçlar, oksidatif strese karşı koruyucu bir madde olarak Vitis vinifera (alfons) sürgününün ekstraktı kullanıldığında, DNA oksidasyon ürünlerinin miktarında önemli bir azalma olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, V. vinifera (tür: alfons)'un sürgünlerinin iyi bir antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, günlük sağlıklı yiyecek listesinin bir parçası olarak kullanılması önerilebilir.