Soya iplik özelliklerinde etkili faktörler üzerine bir araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra Şerife Pampal

Danışman: ÖZCAN ÖZDEMİR

Özet:

Bu çalışmada soya iplik özelliklerinde etkili faktörleri inceleme amacıyla Ne 20, Ne 40 numara %100 soya iplikler ring-karde eğirme sistemiyle ve siro eğirme sistemi ile üretilmiştir. Ayrıca Ne 30 numara; %100 soya, %50-%50 karışım oranlarında soya-bambu, soya-polyamid, soya-pamuk iplikler ve %80-%20 karışım oranlarında soya-viskon, soya-akrilik, soya-pamuk karışım iplikler üretilmiştir. Elde edilen iplik özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenerek değerlendirilmiş ve ipliklerden kumaşlar üretilerek kumaş performans özellikleri de değerlendirilmiştir.Çalışma kapsamında ilk olarak soya ipliğinin üretimi, iplik özellikleri, kullanım alanları incelenmiş bu konuda yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Deneysel kısımda ise üretilen ipliklerin numara, büküm, kopma yükü, kopma mukavemeti, kopma uzaması, kopma işi, düzgünsüzlük, ince yer, kalın yer, neps ve tüylülük test sonuçları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, Uster istatistiklerine göre %100 ring-karde pamuk iplik parametreleri ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra %100 soya ve soya-karışım ipliklerden örme kumaş üretilip, bu kumaşların aşınma, boncuklanma ve antibakteriyel test sonuçları incelenmiştir. İplik ve kumaşlardan elde edilen test sonuçları istatistikî olarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak %100 soya iplik yerine soya-karışım iplik kullanımının; iplik ve kumaş özellikleri açısından daha uygun olduğu görülmüştür. Ülkemizde yaygın kullanımı bulunan soya-pamuk karışım iplik ve kumaş özelliklerinin çalışmada değerlendirilen özellikler açısından uygun olmadığı tesbit edilmiştir.