Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ömer Arslan
Danışman: EMİNE BUDAKLI ÇARPICI
Özet:Bu araştırma, 2018 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Tesadüf Blokları Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, bitki materyali olarak Güneş karabuğday çeşidi kullanılarak dört farklı ekim zamanında (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs ve 1 Haziran) ve üç farklı hasat döneminde (çiçeklenme, süt olum ve hamur olum dönemleri) karabuğdayın ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada bitki boyu, sap çapı, yaprak oranı, sap oranı, salkım oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı (%) ve ham protein verimi(kg/da) gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; bitki boyu 81,01-35,06 cm, sap çapı 5,21-3,84, yaprak oranı %48,30-19,80, salkım oranı %26,47-10,44, sap oranı %58,78-42,78 yeşil ot verimi 2516,7- 906,11 kg/da, kuru madde verimi 431,97-145,96 kg/da, ham protein oranı %21,88-10,57 ve ham protein verimi 62,49-27,23 kg/da arasında değişmiştir. Bursa koşullarında karabuğday Güneş çeşidi yetiştiriciliği için; hem verimli hem de kaliteli ot üretimi esas alındığında 1 Mayıs tarihinde ekimin yapılması ve hamur olum döneminde biçimin yapılması önerilebilir.