ÜRİDİNİN ANTİEPİLEPTİK ETKİNLİĞİNDE AQUAPORİN-4 ARACILIĞININ DENEYSEL EPİLEPSİ MODELİNDE ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, TIP FAKÜLTESİ, TEMEL TIP BİLİMLERİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BİRNUR AYDİN

Danışman: Tülin Alkan

Özet:

Bu çalışmanın amacı, lityum-pilokarpin ile indüklenen status epileptikus modelinde beyin ödemi miktarı, kan-beyin bariyeri geçirgenliği, total aquaporin-4 ve α1-sintrofin protein seviyelerindeki değişimi ve üridinin bu parametreler üzerindeki olası rolünün incelenmesidir.

Çalışmada Sprague-Dawley, 6-8 haftalık 200-250g ağırlığında 112 adet erkek sıçan kullanıldı. Çalışma sham, kontrol ve status epileptikus olarak gruplara ayrıldı. Status epileptikus gruplarında lityum ve pilokarpin enjeksiyonu ile status epileptikus oluşturuldu. Kontrol gruplarına status epileptikus grupları ile aynı enjeksiyonlar yapıldı ancak pilokarpin yerine %0.9 NaCl verildi. Sham gruplarına ise sadece %0.9 NaCl enjeksiyonu yapıldı. Deney hayvanları 48 saat takip edildi ve bu süre içerisinde günde iki kez i.p. %0.9 NaCl ya da 500mg/kg/ml üridin tedavisi verildi. Deney hayvanları 48. saat sonunda dekapite edilerek beyin dokusu ve kan örnekleri alındı. Yaş-kuru ağırlık metodu ile beyin su içeriği yüzdesi hesaplandı. Hipokampus homojenatlarında ve serumda ELISA yöntemi ile S100B miktarı ölçüldü. Hipokampusta total aquaporin-4, α1-sintrofin ve β-aktin proteinlerinin analizi Western-blot yöntemi ile yapıldı.

Çalışmamızda üridin tedavisinin status epileptikusa bağlı gelişen beyin ödemini arttırdığı gözlendi. Ancak aquaporin-4 ve α1-sintrofin düzeylerinin status epileptikusa bağlı azalmasını engellediği ve serum S100B seviyesini düşürdüğü görüldü. Hipokampusta ise S100B miktarının üridin ile yükseldiği gözlendi. Sonuç olarak, üridinin aquaporin-4 polarizasyon kaybını önlediği ve 48. saatte kan-beyin bariyeri geçirgenliğini azaltarak koruyucu etkinliğe sahip olduğu gösterilmiştir.