Bazı mikroalglerin yağ asidi profillerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OYA IRMAK ŞAHİN

Danışman: ARZU AKPINAR BAYİZİT

Özet:

Bu çalışmada, yağ asidi üretebilme potansiyeli olduğu düşünülen 4 faklı mikroalg türünün heterotrofik koşullarda gelişimi gözlemlenmiş ve durağan fazdaki hücrelerin yağ asidi kompozisyonu saptanmıştır. Besi ortamı seçimi mikroalglerin biyolojik özellikleri göz önüne alınarak yapılmıştır. Çalışmada; "Chlorella, Ankistrodesmus, Oscillatoria" ve "Chroococcus" türleri kullanılmıştır.Yeşil alg sınıfında olan Chlorella sp. ve Ankistrodesmus sp. için Basal Bold besi ortamı, mavi-yeşil alg sınıfından olan Oscillatoria sp. ve Chroococcus sp. için ise BG-11 besi ortamı kullanılmıştır. Çalkalamalı inkübatörde 30°C'de ve 150 rpm hız ile inkübasyona bırakılan hücreler, durağan faza geçtiklerinde vakum altında besi ortamından ayrılmış ve -20°C'de muhafaza edilmiştir.İncelenen mikroalg türlerinde biyokütledeki lipid miktarı ve yağ asidi kompozisyonu farklılıklar göstermiştir. Biyokütledeki en yüksek lipid miktarı Chroococcus mikroalginde (%1,72 ± 0,0071), en düşük ise Ankistrodesmus mikroalginde (%0,14 ± 0,0085) belirlenmiştir. Chlorella türünde en fazla bulunan yağ asitleri; C18:0 (%26,70 ± 0,0001), C18:1 (%23,48 ± 0,0005) ve C16:0 (%21,05 ± 0,0089) olarak bulunmuştur. Ankistrodesmus, Oscillatoria ve Chroococcus türlerinde ise C18:1, sırasıyla, %36,83 ± 0,0007, %38,51 ± 0,0056 ve %47,96 ± 0,0039 ile en fazla saptanan yağ asidi olmuştur.Beslenme açısından büyük önem taşıyan EPA, Chlorella türünde saptanamazken, diğer alg türlerinde sırasıyla, %0,35 ± 0,0007, %0,30 ± 0,0005 ve %0,62 ± 0,0002 olarak belirlenmiştir. Bir diğer önemli yağ asidi DHA tüm mikroalglerde sırasıyla, %1,54 ± 0,0007, %0,28 ± 0,0002, %2,22 ± 0,0056 ve %1,48 ± 0,0007 olarak bulunmuştur.