Taze ve kuru reyhan (Ocimum basilicum L.) örneklerinin antimikrobiyel etkilerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERPİL SERTEL

Danışman: MİHRİBAN KORUKLUOĞLU

Özet:

Günümüzde kullandığımız birçok bitki ve baharat, aroma ve koku özellikleri kadar koruyucu ve tıbbi güçlerinden dolayı da eski kültürler tarafından bilinmekteydi. Esansiyel yağlar bitkisel materyallerden ekstrakte edilen, antibakteriyel, antifungal, antioksidan ve antikanserojen özelliklere sahip olan ve bu özelliklerinden ötürü birçok gıdada doğal katkılar olarak kullanılabilen doğal ürünlerdir. Bitki ekstraktları ve esansiyel yağlar birçok ülkede kimyasal koruyuculara alternatif olarak düşünülmüştür. Bu çalışmada taze ve kuru reyhan (Ocimum basilicıım L.) örneklerinin esansiyel yağ ve ekstraktlarının Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bifidobacterium lactis, Candida albicans, Schizosaccharomyces pombe ve Hansemda anomala, Aspergillus niger ve Penicillium roquefortir nin gelişmelerine ve canlı kalmalarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Engelleyici etki disk difüzyon metodu kullanılarak belirlenmiştir. Sonuç olarak reyhan esansiyel yağlarının etil alkol, aseton ve etil alkol-asetonla (1:1) hazırlanan ekstraktlara göre daha etkili olduğu, küflerin bakteri ile mayalara göre esansiyel yağ ve ekstraktlara daha dayanıklı oldukları ve taze olarak reyhan kullanımının kurutulmuşlara göre en iyi sonuç verdiği saptanmıştır.