Çeşitli gıdalardan izole edilen laktik asit bakterilerinin (LAB) tanımlanması ve biyofilm oluşturma yetenekleri ile antibiyotik dirençliliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÖKŞEN ARIK

Danışman: MİHRİBAN KORUKLUOĞLU

Özet:

Bu çalışmada çeşitli gıda örneklerinden izole edilerek tanılanan laktik asit bakterilerinin (LAB) biyofilm oluşturma özellikleri ve antibiyotik dirençlilikleri belirlenmiştir. Gıda örnekleri Bursa' daki farklı pazarlardan temin edilerek, uygun koşullarda laboratuvar ortamına getirilmiştir. Potansiyel LAB kültürleri, gıda örneklerinden izole edilerek, saflaştırılmıştır. İzolatlara biyokimyasal testler uygulanarak, potansiyel LAB suşları belirlenmiş ve moleküler yöntemler ile suşların tanılanması yapılmıştır. Olası LAB kültürlerinin cins ve tür bazında belirlenebilmesi için 16S rRNA bölgesi PZR ile evrensel 27F (5' AGAGTTTGATCMTGGCTCAG 3') ve 1492R (5' TACGGYTACCTTGTTACGACTT 3') primerleri kullanılarak çoğaltılmış ve elde edilen PZR ürünleri sekanslanmıştır. Sekans sonuçlarına göre 40 izolatın tanılanması yapılmıştır. İdentifikasyonu yapılan LAB suşlarının biyofilm oluşturma kapasiteleri kalitatif bir yöntem olan "Tüp yöntemi" ve kantitatif sonuçlar veren "Mikro plaka (96 kuyucuklu plaka) yöntemi" ile belirlenmiştir. Biyofilm oluşumu 30 ve 37ºC' de 24 ve 48 saatlik inkübasyonun ardından gözlemlenmiş olup, farklı sıcaklık ve inkübasyon süreleri kullanılarak stres koşulları oluşturulmaya çalışılmıştır. Suşların dört ayrı antibiyotiğe (streptomisin (25 ve 300µg), ampisilin (25µg), tetrasiklin (50µg) ve vankomisin (30µg)) karşı dirençleri disk difüzyon yöntemi ile inkübasyonun ardından disklerin etrafında oluşan zon çapları ölçülerek belirlenmiştir. Tanısı yapılan 40 LAB suşu arasından 21' inin (%52,5) biyofilm üreticisi olduğu belirlenmiştir. LAB suşlarında en yoğun biyofilm oluşumu 37ºC' de 48 saat inkübasyon koşullarında gözlemlenmiştir. 37ºC' de 48 saatlik inkübasyon koşulunda suşların %20' sinin (8 adet) "orta düzeyde", %25' inin (10 adet) ise "zayıf düzeyde" biyofilm oluşturduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca suşların %72,5' inin streptomisine (25 µg), %65' inin vankomisine (30 µg) dirençli olduğu, ancak %77,5' inin ampisiline (25 µg) ve %95' inin ise tetrasikline (50 µg) duyarlı oldukları belirlenmiştir.