BURSA İLİNDE MISIR ÜRETİCİLERİNİN TOHUM TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FATİH BAYRAK

Danışman: Tolga Tipi

Özet:

Bu çalışmada, Bursa ilinde mısır üreticilerinin kullandıkları tohum tercihini etkileyen faktörlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Bursa ilinde oransal örnekleme yöntemine göre belirlenmiş mısır üreten 120 üreticiden anket çalışması ile toplanan veriler oluşturmaktadır.

 

Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin ortalama yaşının 48,3, ortalama tecrübelerinin 30,6 yıl olduğu, aile birey sayısı ortalama 4,4 kişi olduğu belirlenmiştir. Ortalama işletme arazisi büyüklüğü 175 da ve ortalama parsel sayısı 7,64’tür. Dane mısır üretiminde ortalama verimin 1.480 kg/da, ortalama maliyetin ise 3,39 TL/kg olduğu belirlenmiştir. Üreticilerin mısır üretimi yapma nedeni karlılığın yüksek olması, üretimdeki en önemli sorun ise girdi fiyatlarının yüksekliği olarak belirlenmiştir. Üreticilerin tamamı sertifikalı tohum kullanmaktadır. Üreticilerin tohum tercihinde vadeli satış imkânının olması, yüksek verimli olması, sapının dayanıklı ve yatma olmaması, tohumun temiz ve ilaçlı olması, ambalajında çimlenme oranının yazması, tohumluk garantisi verilmesi, tohumların zamanında teslimi, ödeme konusunda kolaylık sağlanması ile fuar, seminer ve gezi düzenlenmesi faktörleri “çok önemli” faktörler olarak belirlenmiştir.