Sivri biberin (Capsicum annuum L. cv. Demre) modifiye atmosferde muhafazasında 1-methylcyclopropene, salisilik asit ve kalsiyum uygulamalarının kalite üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NEZİH EREM GÜLSOYLU

Danışman: MECİD HAKAN ÖZER

Özet:

Bursa yöresi biber üretimi açısından önemli bir bölgedir ve ihracatta da son yıllarda büyük önem kazanmaya başlamıştır. Ülkemizde serada ve açıkta yetiştiriciliği yapılan Demre çeşidi biber Dünya'da pek çok ülkeye ihraç edilebilecek kalitede bir ürün olmakla birlikte Bursa'da da geniş alanlarda yetiştirilen bir çeşittir. Hasattan sonra yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle bahçe ürünlerinin çok büyük bir kısmı pazarlanamaz duruma gelmektedir. Bu durum özellikle ihracatta büyük sıkıntılar doğurmaktadır. Bu sıkıntıların önüne geçmek için yürütülen çalışmada demre çeşidi sivri biberlere farklı kalınlıklardaki MAP uygulamalarının yanı sıra, salisilik asit, 1-Metilsiklopropen, kalsiyum klorit gibi kimyasalların iki farklı dozları uygulanarak 7oC (±1oC) sıcaklık ve %90 (±5) bağıl nem koşullarında 50 gün süreyle muhafazaya alınmıştır. Muhafaza süresince, muhafaza başlangıcı (0+3. gün) ve 10 gün aralıklarla alınan örnekler, 3 gün de (0+3, 10+3, 20+3, 30+3, 40+3, 50+3) raf ömrü koşullarında (25oC (±1oC) sıcaklık ve %65 (±5) bağıl nem) bekletilmiştir. Muhafaza ve raf ömrü koşullarında bekletilen her iki grup örneklerde de, ağırlık kaybı (%), meyve rengindeki değişim, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asitlik, askorbik asit, MAP içerisindeki O2 ve CO2 miktarları ve pazarlanamayan ürün miktarı gibi kalite kriterleri incelenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda, Demre çeşidi sivri biberlerin muhafaza süresinin maksimum 30 gün ile sınırlı tutulup, 1 ppm 1-MCP uygulanarak 35μ LDPE ile paketlenmesinin kaliteyi koruyabilmek için uygun olabileceği belirlenmiştir.