Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MELTEM PEKER
Danışman: ELİF DEMİRKAN
Özet:Bu çalışmada, UV ile muamele edilen Bacillus subtilis 168 E6-5 suşundan klasik mutasyon işlemleri ile proteaz üreten 369 adet mutant elde edilmiştir. Bu mutantlar arasında en geniş proteaz zonuna (12 mm) sahip mutan suş seçilmiş ve bu suş Bacillus subtilis MET39 olarak isimlendirilmiştir. Yeni mutantın sıvı ortamda enzim üretim kapasitesi test edilmiş ve mutant suş ana şuştan 1.2 kat daha fazla enzim üretimi göstermiştir. Mutant suşun 28.saatte maksimum seviyede proteaz ürettiği bulunmuştur. Ayrıca besinsel faktörlerin enzim üretimi üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu amaçla, enzim üretimi üzerine farklı karbon, nitrojen kaynakları ve metal iyonları gibi temel ortam maddelerinin etkileri araştırılmıştır. En iyi karbon kaynağı olarak gliserol (114 IU/mL) bulunmuştur. Kullanılan inorganik azot kaynakları arasında, tripton (348 IU/mL) enzim üretimi üzerinde çok yüksek bir potansiyel göstermiştir. İnorganik azot kaynaklarının organik kaynakları kadar etkilli olduğu belirlenmiş. Ancak sadece NH4NO3 varlığında enzim üretimi saptanmamıştır. Kullanılan metal iyonlarının enzim üretimi üzerinde fazla bir etkisi olmamıştır. Proteaz üretimini artırmak amacıyla, yeni ortam en iyi karbon, azot kaynakları ve metal iyonlarının birleştirilmesi ile elde edilmiştir. Bu ortamda, enzim verimi (150 IU/mL), bazal ortamına (80 IU/mL) oranla % 88 artırılmıştır. Elde edilen mutant suşun endüstriyel ölçekte proteaz üretimi, büyük bir potansiyele sahip olabilir.