Kapya tipi biber (Capsicum annuum L. cv. Kapya) yetiştiriciliğinde kullanılan organik gübrelerin bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Selcen Begüm Bozkurt

Danışman: NURAY AKBUDAK

Özet:

Ekolojik olarak uygunluk, pazara yakınlık ve gıda sanayisinin fazla oluğu Güney Marmara Bölgesinde kapya biber üretiminin giderek önemli hale gelmesinin en önemli nedenlerindendir. Denememizde, organik gübrelerin bölgemiz için önemli ve yaygın olarak yetiştirilen iki kapya biber çeşidinde (Postal, Fil kulağı) kalite ve verimliliğe etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazilerinde kurulan denemede altı farklı organik gübre (vermikompost gübresi, deniz yosunu gübresi, leonardit gübresi, ahır gübresi, tavuk gübresi, yarasa gübresi) ve kontrol grubu dahil olmak üzere yedi uygulama yapılmıştır. Biber bitkisi meyvelerinde suda çözünür kuru madde miktarı, pH, karoten, likopen miktarı, meyve rengi, meyve eti kalınlığı, çapı, boyu, ortalama meyve ağırlığı ve meyve verimi parametreleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, biber verimlerinde en olumlu yüzde artış miktarı Postal çeşidinde kontrol grubu uygulamasına göre %61,85 ile tavuk gübresi uygulamasından sağlanmıştır. Meyve rengi bakımından en iyi renklenme Leonardit gübresi uygulanan Postal çeşidi meyvelerinden elde edilmiştir. Suda çözünür kuru madde miktarı değerlendirildiğinde en iyi sonucu yine Postal çeşidinde vermikompost gübresi uygulanan biber bitkilerindeki meyveler vermiştir. Meyve eti kalınlığı sanayi işlemesi açısından önemli bir kriterdir ve en olumlu sonuç Fil kulağı çeşidinde deniz yosunu gübresi uygulanan bitkilerin meyvelerinden 4,76 cm olarak elde edilmiştir. Postal çeşidinin daha erkenci bir çeşit olmasından dolayı bitkilerinin meyvelerden daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak hem taze tüketim hem de işlemeye yönelik kriterler açısından değerlendirildiğinde organik gübre uygulamaları kapya tipi kırmızı biber bitkilerinde verim ve kalite parametrelerini olumlu yönde etkilemiştir. Türkiye topraklarının organik içeriğinin düşük olması nedeni ile organik madde içeriği yüksek gübrelerin kullanılması tarımının sürdürülebilirliği için iyi bir alternatiftir.