Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin nomofobi düzeyleri ile liseyegeçiş sınavı (LGS) puanları arasındaki ilişkinin sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESRA YILDIZ

Danışman: Şehnaz Baltacı

Özet:

Teknolojik bağımlılığın bir çeşidi olan ve akıllı telefondan yoksun kalma korkusu olarak tanımlanan nomofobinin, cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte küçük yaştaki bireylerde de kendisini göstereceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akıllı cep telefonları ile iletişimlerinin kesilmesi durumunda yaşayacakları panik halinin (Nomofobi) düzeylerini tespit etmektir. Öğrencilerin tespit edilen Nomofobi düzeyleri LGS (Liseye Geçiş Sınavı) puanları ile karşılaştırılarak Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akıllı telefon ile iletişimlerinin kesilmesi durumundaki panik düzeylerinin akademik başarılarına etkisini araştırılmıştır. Bu etkiler ve LGS puanları cinsiyet, ebeveyn tutumu, ebeveyn eğitim durumu, ebeveyn ile birlikte yaşam durumu, akıllı telefon kullanım amacı, günlük akıllı telefon kontrol etme sıklığı, yanında şarj cihaz taşıyıp-taşımama, akıllı telefonun çoğunlukla kullanıldığı alanlar ve uyumadan önce akıllı telefonu yanında bulundurup-bulundurmama değişkenleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.

Araştırmanın çalışma evrenini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Bursa ili Nilüfer ilçesinde öğrenim gören 8. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Bu öğrencilere Kişisel bilgi formu ve Nomofobi ölçeği uygulanmıştır.

Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21,0 programı kullanılarak analiz edilmiş ve araştırmanın örneklemi parametrik testler için gerekli koşulları sağlamadığı için istatistik değerlendirmelerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Nomofobi ölçeğinden alınan puanlar ile LGS puanları arasındaki ilişki Spearman Rho korelasyonu; demografik değişkenlere göre karşılaştırmalarında ise Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır.

Araştırmanın sonuçlarına göre; ortaokul öğrencilerinde nomofobinin cinsiyet, akıllı telefon kullanım amacı, akıllı telefonun çoğunlukla kullanıldığı alanlar, yanında şarj cihaz taşıyıp-taşımama durumu, uyumadan önce akıllı telefonu yanında bulundurup-bulundurmama durumuna göre farklılaştığı görülürken; ebeveyn tutumu, ebeveyn eğitim durumu, günlük akıllı telefon kontrol etme sıklığına göre farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Ebeveyn ile birlikte yaşam durumu örneklem yetersizliğinden analiz dışında bırakılırken öğrencilerin orta düzeyde nomofobiye sahip oldukları ve nomofobi alt faktör puanlarının LGS puanlarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları alan yazındaki sonuçlar doğrultusunda yorumlanarak bu uygulamaya ve ileriki araştırmalara yönelik öneriler oluşturulmuştur.