Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet Dönemi Şeyhülislâmlık (1908-1918)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, İlahiyat, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KADİR KILINÇ

Danışman: Salih Pay

Özet:

OSMANLI DEVLETİ’NDE II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ ŞEYHÜLİSLÂMLIK (1908-1918)

Bu araştırmada Osmanlı Devleti’nin son devri olan II. Meşrutiyet Dönemi’ndeki şeyhülislâmlık makâmı kurumsal ve siyasî yönden ele alınıp incelenmiştir. Daha önce bu alanda bir çalışma yapılmaması ve bu devirde meşîhat makâmı tarafından önemli yeniliklerin yapılması ve II. Meşrutiyet döneminin ilmiye sınıfının başı olan şeyhülislâmlık için önemli bir devir olması, bu araştırmanın önemini artıran hususlardandır.

Araştırmada, II. Meşrutiyet Dönemi şeyhülislâmlığın kurumsal yapısı, birimleri, dâireleri tanıtılmaya çalışılmış ve buraya bağlı medrese, mahkeme ve komisyonlarla ilgili yapılan önemli yenilik ve nizamnâmeler incelenmiştir. Bu düzenlemelerle birlikte özellikle medreseler büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Yeni açılan modern mektepler karşısında önem verilmeyen medreseler ıslah edilmiştir. Ayrıca ders programlarına müspet ilimler eklenerek yenilenmiştir. Ayrıca şer‘i mahkemelerle ilgili düzenlemeler yapılarak mahkemenin sorumluluk alanları belirlenmiş ve burada görev yapacak hâkimleri yetiştirmek için Medresetü’l-Kudât açılmıştır.

Tüm bunlarla birlikte II. Meşrutiyetin ilan edilmesi, 31 Mart Vak‘ası ve Sultan II. Abdülhamid’in tahtan indirilmesi gibi olaylarda ilmiye sınıfı önemli bir rol oynamıştır. Bu yeni yönetim sistemiyle birlikte kurulan partilere başta şeyhülislâm olmak üzere birçok ilmiye mensubu katılmış veya destek vermiştir. Böylece din adamları aktif bir şekilde siyasî hayatın içinde yer almıştır.

Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, II. Meşrutiyet, Şeyhülislâm, Nizamnâme, Fetva