Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Aynur Yıldırım
Danışman: OZAN GÜRBÜZ
Özet:Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen hindiba çeşitlerinin (Cichorium spp.) toplam fenolik madde, antosiyanin, antioksidan kapasite ve biyoalınabiliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Hindiba çeşitlerinde toplam on dokuz fenolik standart taranmış ve en yoğun fenolik asitlerin sırasıyla şiringik asit (2.54 mg/kg) ve trans-ferulik asit (1.85 mg/kg) olduğu, kateşinin de ana flavanol bileşik olduğu bulunmuştur. En yüksek flavanol içeriği yeşil hindiba örneklerinde (0.62 mg / kg) belirlenmiştir. Kırmızı hindiba çeşidi, diğer çeşitlerden daha yüksek antosiyanin (12.80 mg / kg), ekstrakte edilebilir (8855.50 mg GAE / 100g) ve hidrolize edilebilir (7005.51 mg GAE / 100g) toplam fenol özelliği göstermiştir. Ayrıca, hindiba çeşitlerinde CUPRAC testi ile ölçülen antioksidan kapasite değerleri (sırasıyla 570.54 ve 425.14 μmol troloks/g dw), diğer yöntemler ile elde edilen sonuçlardan daha geniş bir fark aralığına sahiptir. Yeşil hindiba çeşitlerinde antioksidan aktivitenin biyoalınabilirliği daha yüksek (% 85.88) iken beyaz hindibada toplam fenoliklerin biyoalınabilirliği daha yüksektir (% 61.48).