Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 1994
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gülçin Dönmez
Danışman: Ömer Utku Çopur
Özet:Bu çalışmada Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Stanley çeşidi erik kullanılmıştır. Böylece üretim miktarı fazla olan bu erik çeşidinin konserveye işlenerek değerlendirilmesi ve kalitenin artırılması amaçlanmıştır. Erikler bütün ve yarım olarak konserveye işlenmiştir. Konservelerde dolgu sıvısı olarak son briks % 18-20 olacak şekilde şurup kullanılmıştır. Şuruba katkı maddesi olarak askorbik asit, sitrik asit, CaCla ve bunların kombinasyonu ilave edilmiştir. Konserveler 720 ml'lik cam kavanozlarda ambalajlandıktan sonra bir dik otoklavda otoklavın kapağı kapatılmadan kaynar su içinde 25 dakika pastörize edilmiştir. örnekler 3 ay süre ile depolanmıştır. Bu sürenin sonunda fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ; 1. Stanley çeşidi eriklerin meyve etlerinin açık renkte olmasına rağmen lezzetli tatları ve kalite kriterleri açısından konserve yapımına uygun oldukları, 2. Duyusal değerlendirme sonucunda bütün olarak üretilen erik konservelerinin daha çok beğenildikleri, 3. Dolgu sıvısına ilave edilen sitrik asit ve askorbik asidin konservelerin orjinal meyve eti renklerini önemli ölçüde koruduğu, CaCla'ün meyve dokularını sertleştirerek dağılmayı önlediği bulunmuştur.