Bursa ekolojik koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BETÜL ERDEL

Danışman: EMİNE BUDAKLI ÇARPICI

Özet:

Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesini incelemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde ve Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarları'nda yürütülmüştür. Denemede altı farklı yonca çeşidi (Alsancak, Bilensoy-80, Diane, İside, Prosementi ve Özpınar) kullanılmıştır. Araştırmada, ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF oranları gibi özellikler belirlenmiştir. 2016 yılında elde edilen ortalama sonuçlara göre; en yüksek ana sap uzunluğu Bilensoy-80 (61,36 cm), İside (60,86 cm), Alsancak (59,06 cm) ve Prosementi (58,03 cm) çeşitlerinde, en yüksek yeşil ot verimi Bilensoy-80 (7626,5 kg/da) ve İside (7513,3 kg/da) çeşitlerinde, en yüksek kuru ot verimi İside çeşidinde (1830,6 kg/da), en yüksek ham protein verimi İside (367,3 kg/da) ve Bilensoy-80 (366,1 kg/da) çeşitlerinde, en düşük NDF oranı ise Diane (% 38,07) ve İside (% 39,16) çeşitlerinde tespit edilmiştir. Sonuç olarak, en yüksek kuru ot ve ham protein verimi elde etmek amacıyla İside, Bilensoy-80 ve Alsancak çeşitleri Bursa ve benzer ekolojik koşullar için önerilebilir.