Sofralık üzümlerin hasat sonrası hastalıklarına karşı modifiye atmosfer paketlerin ve antimikrobiyal filmlerin kullanımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Mehmet Topuz

Danışman: ÖZGÜR AKGÜN KARABULUT

Özet:

Bu çalışmada; 2017 yılında Manisa Alaşehir bölgesinde üretilen Superior Seedless, Sultani ve Red Globe çeşidi üzümler kullanılmıştır. Hasat edilen üzümler, 5 farklı modifiye atmosfer pakete konulup, 8 saat ön soğutma uygulandıktan sonra paketler kapatılmıştır. Ürünler çürüme oranları göz önünde bulundurularak Superior Seedless 45 gün, Sultani 43 gün, Red Globe 72 gün süre ile 3±0,5°C ve %90-95 oransal nemde muhafaza edilmiştir. Ürünlerin muhafaza öncesi mikrobiyal yükleri tespit edilip, muhafaza sırasındaki gaz konsantrasyonlarındaki değişim, ağırlık kayıpları, kg başına düşen çürük tane sayısı, sap kararması, tanelenme miktarı, meyve tadındaki ve rengindeki değişimler ve mikrobiyal yükleri belirlenmiştir. Muhafaza sonunda modifiye atmosfer paketlerinde ölçülen O2 (%) ve CO2 (%) oranlarınındaki farklılıklar, ambalajların gaz geçirgenliklerinin farklılığını göstermiş ve muhafaza süresince üzümlerin ağırlık kaybını önemli şekilde sınırlandırmıştır. Çalışmada kullanılan antimikrobiyal paket ve bu paketin ¼ SO2 jeneratörü ve antimikrobiyal filmler ile kombinasyonlarının, bazı kalite kriterlerine etkilerini farklı düzeyde etkilediği ve çürüme oranını düşürdüğü tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, antimikrobiyal özelliğe sahip paketin, SO2 jeneratörlerine alternatif olabileceği ve modifiye atmosfer paketleri yerine kullanılabileceği ortaya konulmuştur.