Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YASİN ÖZTÜRK
Danışman: Emine Budaklı Çarpıcı
Özet:
Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile silaj özelliklerini belirlemek amacı ile 2017 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada, bitki materyali olarak Colonia, AS 160 Silaz, P 3394, Hacıbey, 94MAY66, Macha, Sy Jullen, Sy Atomic ve Temuco çeşitleri kullanılmıştır. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, sap çapı, yaprak oranı, sap oranı, koçan oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve verimi, ADF ve NDF oranları, silaj kuru madde oranı, silaj pH, silaj ham protein oranı, silaj ADF ve NDF özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek bitki boyu (340,97 cm) As 160 Silaz çeşidinden, en yüksek ilk koçan yüksekliği (153,00 cm) Macha çeşidinden, en ince sap çapı (21,95 mm) P 3394 çeşidinden, en yüksek yaprak oranları (% 21,94, 21,64, 21,54, 21,50 ve 21,50) Macha, Temuco, AS 160 Silaz, P 3394 ve Hacıbey çeşitlerinden, en düşük sap oranları (% 26,54, 26,67, 26,81, ve 26,94) Sy Jullen, Sy Atomic, P 3394 ve 94MAY66 çeşitlerinden, en yüksek koçan oranları (% 53,08, 53,01, 51,88 ve 51,69) Sy Atomic, Sy Jullen, 94MAY66 ve P 3394 çeşitlerinden, en yüksek yeşil ot verimleri (8513,75 ve 8501,31 kg/da) As 160 Silaz ve Sy Jullen çeşitlerinden, en yüksek kuru madde verimi (2443,05 kg/da) Sy Jullen çeşidinden, en yüksek ham protein verimleri (165,81 kg/da ve 164,95 kg/da) Sy Jullen ve Macha çeşitlerinden, en düşük ADF oranı (% 23,89) 94MAY66 çeşidinden, silajda en yüksek kuru madde oranı (% 31,46) Temuco çeşidinden, en düşük silaj ADF oranı (% 20,48) 94MAY66 çeşidinden ve en düşük silaj NDF oranı (% 42,72) P 3394 çeşidinden elde edilmiştir. Sonuç olarak Bursa koşullarında yüksek ot verimi ve kalite kriterleri göz önüne alındığında 94MAY66 çeşidi önerilebilir. | |||