Broyler piliçlerinde saccharomyces cerevisiae ve fitaz'ın tibiotarsus'un morfolojik ve biyomekanik özellikleri üzerine etkisi.


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, VETERİNER FAKÜLTESİ, VETERİNER HEKİMLİĞİ TEMEL BİLİMLER BÖL., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BAYRAM SÜZER

Danışman: Hüseyin Yıldız

Özet:

Bu çalışma ile broyler piliçlerin yemlerine farklı düzeylerde ilave edilen Saccharomyces cerevisiae maya metaboliti ve fitaz'ın broyler gelişimi ile tibiotarsus üzerine etkilerinin incelenmesi ve bacak iskelet sisteminde oluşabilecek anatomo-patolojik değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda planlanan çalışmada, ülkemizde önemli ekonomik kayıplara yol açan iskelet sistemine bağlı ayak hastalıklarının, yeme ilave edilen ve ucuz bir maya olan Saccharomyces cerevisiae ve fitaz ile hangi derecede azaltılabileceği araştırılmıştır. Çalışmada, günlük yaşta 600 adet erkek broyler civciv kullanıldı. Deney grupları: Kontrol; Fitaz (200 mg/kg); % 0,1 Saccharomyces cerevisiae; % 0,1 Saccharomyces cerevisiae+fitaz (200 mg/kg); % 0,2 Saccharomyces cerevisiae; % 0,2 Saccharomyces cerevisiae+fitaz (200 mg/kg); % 0,4 Saccharomyces cerevisiae; % 0,4 Saccharomyces cerevisiae+fitaz (200 mg/kg) şeklinde oluşturuldu. Deney gruplarından 3'er tekrarlı olmak üzere toplam 24 grup elde edildi. Her tekrarlı grupta 25 adet olacak şekilde, bir yem grubunda 75'şer adet civciv kullanıldı. Haftalık olarak canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları kaydedildi. 42. gün sonunda piliçler kesildi ve kesim sonrası karkas ağırlıkları, kan parametreleri, tibiotarsus'ların biyomekanik özellikleri, kemik külü, kalsiyum ve fosfor miktarları, tibial diskondroplazi lezyonları, epifizyal büyüme plaklarındaki değişimler değerlendirildi. Saccharomyces cerevisiae ve fitaz'ın yem katkı maddesi olarak kullanıldığı çalışmada, her iki katkı maddesi ve bunların kombinasyonları, broyler piliçlerde performans özelliklerinin artışına sebep olduğu tespit edilmiştir. Kemiğin mineral içeriği, biyomekanik özellikleri ve dayanıklılığının arttırılması yönünden optimum sonuçlar, yeme Fitaz, % 0,1 Saccharomyces cerevisiae+fitaz ve % 0,2 Saccharomyces cerevisiae ilavesi ile elde edilmiştir. Ayrıca, maya ve fitaz'ın kan kolesterol, glikoz, LDL-kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürücü etkilerinin bulunduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, broyler piliçlerde maya, fitaz ve bunların kombinasyonlarının, hayvan refahı ve ticari işletmelerdeki ayak problemlerine bağlı kayıpların önlenmesinde, yem katkı maddesi olarak kullanılmasının ekonomik ve kullanışlı olduğu düşünülmektedir.