TAM OTOMATİK BİR MUTFAK ROBOTUNUN TASARIMI VE OTOMASYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MÜSLÜM OGÜN CEYLAN

Danışman: Gürsel Şefkat

Özet:

Nesnelerin interneti kavramı, önümüzdeki yıllarda birçok cihazın internet bağlantısı yoluyla bizler için kullanışlı çözümler sunmaya başlayacağına işaret etmektedir. Bu dijital dönüşüm sürecinden mutfaklarımızın da etkilenmesi mümkündür. Bu teknolojik bakış açısıyla ele alınan çalışma, yemek pişirme işlemini otomatize hale getirip, birden fazla malzemenin periyodik olarak pişirme sürecine dahil edildiği, belirli tarifleri hazırlayabilecek bir mutfak robotu üzerine yapılmıştır. Dünya genelinde en çok tüketilen bitkisel gıda ham maddeleri arasında buğday ve pirinç yer almaktadır. Kültürlere göre çok çeşitli tariflere sahip olan ve temelde bu bitkisel gıdaları içeren birçok yemek bulunmaktadır. Bu yemeklerin en yaygın olanlarından ikisi pirinç bazlı pilav ve buğday ürünü olan makarnadır. Özellikle öğle ve akşam menüsünde bu yemeklerin pişirilmesine yönelik; buharda pilav pişirme, sıcak su ve baharat ile şoklanmış makarna(noodle) yapımı gibi farklı çözümler, artan dünya nüfusunun beslenmesine birer pratik çözüm olarak geliştirilmiş ürünlerden bazılarıdır. Ancak bu çözümler zengin mutfak kültürüne sahip toplumlarda damak zevkine tam olarak hitap edememektedir ve bu ürünlerin tercih edilmemesine sebep olmaktadır. Bu tez çalışmasında ele alınan mutfak robotu öncelikle makarna için İtalyan usulü, pilavı ise geleneksel Türk mutfağının ölçü ve tariflerinde pişirmeye odaklanmıştır. Yapılan tasarım çalışmasıyla mutfak robotunun seçilen yemeklerin tarif bileşenlerini periyodik olarak pişirme sürecine dahil edeceği bir yapı oluşturulmuştur. Ardından robotun otomasyonu için gerekli olan donanım bileşenleri (motorlar ve baskı devre kartları) belirlenmiştir. Prototip imalatı için süreç devam etmektedir. Üç boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanan model içerisine, gerekli donanım bileşenleri eklenerek test ve ölçümlerin yapılması düşünülmektedir. Tasarım ve yazılım çalışmalarıyla desteklendiğinde farklı yemek çeşitleri için de kullanılabilir bir ürün olacağı değerlendirilmektedir.