Türkiye topraklarından izole edilen Bacillus sp. suşlarından proteaz üretimi, kısmi saflaştırılması ve karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NİHAN SEVİNÇ

Danışman: ELİF DEMİRKAN

Özet:

Bu çalışmada Türkiye' nin 21 farklı ilinden temin edilen toprak örneklerinden 54 adet bakteri izole edilmiştir. Proteaz pozitif olarak belirlenen ve en geniş zon çapına sahip olan 6 bakterinin morfolojik ve fizyolojik özellikleri araştırılmış ve hepsinin Bacillus cinsine ait olduğu saptanmıştır. Farklı içerikli iki çeşit ortam, 4 suşun enzim üretim kapasiteleri için test edilmiştir. En yüksek proteaz aktivitesine sahip 1 adet Bacillus suşu seçilmiş ve bu suş, Bacillus sp. N-40 olarak adlandırılmıştır.Bacillus sp. N-40'ın proteaz üretimi üzerine bazı faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çeşitli karbon kaynakları, azot kaynakları ve metal iyonları denenmiştir. Bacillus sp. N-40 suşunun maksimum proteaz üretimi, karbon kaynağı olarak fruktoz, azot kaynağı olarak ise yağsız süt tozu (skimmed milk) varlığında gözlemlenmiştir, elde edilen enzim aktivitesi verimi sırasıyla %24 ve %43 olarak belirlenmiştir. İlave edilen metal iyonlarının hiçbiri enzim aktivitesini arttırmamıştır ancak Ca+2'un bakteri üremesinde ve enzim üretiminde etkili olduğu saptanmıştır.Tarafımızdan modifiye edilen ortam, daha yüksek enzim aktivitesi elde etmek için en uygun ortam olup, enzim aktivitesi %51 olarak bulunmuştur. Optimum enzim aktivitesi 55oC'de elde edilmiştir. Termostabilite çalışmaları enzimin 55oC' de, 3 saat sonunda, aktivitesinin %100'ünü koruduğunu göstermiştir. Bundan dolayı, enzim termostabil olabilir. Optimum pH ise 7.0 olarak elde edilmiş ve enzimin, pH skalasının alkali tarafındaki aktivitesinin asidik tarafa göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla, enzimin alkali bir enzim olduğu söylenebilir. Enzim aktivitesi üzerine Mn+2 ve Ca+2' un stimülatör etkisi gözlemlenmiştir. Enzim, %75 amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz ile kısmi olarak saflaştırılmış ve 2.11 kez saflaştırma sağlanmıştır. Enzimin moleküler ağırlığı yaklaşık olarak 52 kDa olarak tespit edilmiştir.