Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FATIMAH AZ ZAHRA
Danışman: MİHRİBAN KORUKLUOĞLU
Özet:Soya fasulyesi, Baklagiller familyasına ait besleyici, zengin protein içeriğine sahip, ucuz bir gıdadır. Günümüzde Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'ya ve dünya'ya yayılan önemli bir fonksiyonel gıdadır. Gıda sanayinde soya yağı, soya unu, soya izolatı ve farklı fermente ürün çeşitleri bulunmaktadır. Önemli bir protein kaynağı olarak sağlıklı ürün üretiminde yararlanılmaktadır. Bu tezin amacı, soyanın özelliklerinin tanıtılması, soya fasulye ürünlerinin sağlık üzerine yararlarının ortaya konması, başta Asya'da bulunan ürünler olmak üzere farklı fermente ve fermente olmayan ürünlerin anlatılması, yeni ürünlerin tanıtılması, gıda endüstrisinde soya fasulyesinin kullanım olanaklarının sunulmasıdır.