Farklı yörelerden toplanan kızılcık(Cornus mas L.) genotiplerinin meyve özellikleri yönünden değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Şeydanur Bayoğlu

Danışman: ÜMRAN ERTÜRK

Özet:

Bu çalışma, 2018-2020 yılları arasında farklı yörelerden toplanan 24 kızılcık (Cornus mas L.) genotip ve çeşidinin bazı pomolojik özellikleri, kimyasal içerikleri, toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan kapasiteleri yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 1,56 g ile 7,36 g, meyve eni 11,81 mm ile 20,63 mm, meyve boyu 15,75 mm ile 29,82 mm, meyve şekil indeksi 1,19-1,60, çekirdek ağırlığı 0,26-0,94 g; meyve eti/çekirdek oranı 4,15-9,77 g; pH 1,62-3,12; suda çözünebilir kuru madde miktarı %14,39- %25,26; titre edilebilir asit miktarı 1,48- 4,59 değerlerine ulaşılmıştır. Meyvelerin sarı ile koyu kırmızı renk aralığında olduğu görülmüştür. Toplam fenolik madde miktarı 481,713-1179,736 mg/100 g; antioksidan kapasitesini belirlemede kullanılan yöntemler DPPH, CUPRAC ve ABTS olmuştur. Yöntemlere göre; 43,306-216,636 μmol/g (CUPRAC); 6,083-48,250 μmol/g (ABTS+·); 5,390-13,263 μmol/g (DPPH·) değerlerine ulaşılmıştır. Genotiplerin fenolik madde miktarları ve antioksidan kapasiteleri arasında yüksek korelasyon gözlenmiştir (ABTS+· için r2= 0,757, CUPRAC için r2= 0,869). Çalışmamızda yer alan genotip ve çeşitlere ait sonuçlar kızılcığın yüksek antioksidan kapasitesi açısından değerlendirilmesi gereken doğal bitki kaynaklarımızdan biri olduğunu göstermektedir.