Farklı nişasta seviyelerindeki buzağı başlangıç yemlerinin buzağı gelişimi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELİF ABDULLAHOĞLU

Danışman: İBRAHİM AK

Özet:

Araştırmada, yaygın olarak kullanılan buzağı başlangıç yemlerinin nişasta düzeylerinin buzağı gelişimi ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada tüm buzağı başlangıç yemleri için temel enerji kaynağı olarak mısır kullanılmış ve % 25, %30, %35 düzeyinde nişasta içeren üç buzağı başlangıç yemi aynı enerji ve aynı protein değerine sahip olacak şekilde hazırlanmıştır. Araştırma boyunca altmış buzağı 20' şerli üç gruba ayrılmıştır. Buzağılar doğumu takiben 30 dk. içinde annelerinden ayrılmış ve iki ay boyunca bireysel buzağı bölmelerinde barındırılmıştır. İlk üç gün kolostrum plastik biberonlar yardımı ile bireysel kulübelerdeki buzağılara içirilmiştir. Dördüncü günden itibaren buzağılara günde 4 L buzağı maması, su ve buzağı başlangıç yemleri serbest olarak sunulmuştur. Günlük yem tüketimleri her sabah ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Buzağıların canlı ağırlığı, vücut uzunluğu, göğüs genişliği, sağrı yüksekliği, cidago yüksekliği gibi performans ölçümleri, doğumda, sütten kesim gününde (45-48. gün) ve 60. günlerde ölçüm şeridi kullanılarak yapılmıştır. Buzağılardan 2. ve 4. haftalarda ve 60. günde, beslemeden yaklaşık 30 dk. kadar önce kan örnekleri alınmış ve toplam protein (TP), kan üre azotu (BUN) ve glikoz analizleri yapılmıştır. Buzağıların sütten kesim öncesi ve sütten kesim sonrası yem tüketimleri arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunmamış (P>0.01). Ancak %35 nişasta düzeyini sahip buzağı başlangıç yemini tüketen buzağıların diğerlerine oranla daha az yem tükettiği görülmüştür. Buzağıların gelişim performansları ile ilgili yemler arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir (P>0.01). İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da ikinci ayın sonunda en yüksek canlı ağırlık % 30 nişastalı grupta görülmüştür. Kan glikoz düzeyleri de gruplar arasında benzer bulunmuş, bununla birlikte istatistiksel olarak önemli olmasa da % 35 nişastalı buzağı başlangıç yemi tüketen grubun kan glikoz düzeyi diğerlerine göre daha yüksek olmuştur. Araştırmada kan üre azotu düzeylerinde, yaş ilerledikçe önemsiz bir artış olduğu tespit edilmiştir. Toplam protein düzeyleri de gruplar arasında benzerlik göstermiştir. Araştırmada buzağı başlangıç yemlerini tüketen buzağılar arasında kan ve performans parametreleri arasında istatistiksel anlamda bir farklılık ilk iki aylık dönem boyunca gözlemlenmemiştir (P>0.01). Araştırma sonucunda doğumdan iki aylık yaş döneminin sonuna kadar farklı nişasta düzeylerindeki buzağı başlangıç yemlerinin buzağılarda yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, vücut gelişimi ve bazı kan parametrelerinde önemli bir değişikliğe neden olmadığı belirlenmiştir.