Bursa koşullarında farlı silajlık mısır çeşitlerinin bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARLA BİTKİLERİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZNUR TORUN

Danışman: Uğur Bilgili

Özet:

Bu araştırma; Bursa İli Nilüfer İlçesi Çatalağıl Mahallesinde çiftçi arazisinde 2017 ve 2018 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen; AGA, HACIBEY, ADA523, ADA334, ADA351 ve SAKARYA silajlık mısır çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, ana sap çapı, yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, koçan uzunluğu, yaprak/bitki oranı, sap/bitki oranı, koçan/bitki oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ADF, NDF, ADL, ham selüloz ve ham kül oranları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; yerli ve milli silajlık mısır çeşitleri arasında en yüksek yeşil ot verimleri 2017 yılında 6988,6 ve 2018 yılında 8252,7 kg/da olarak AGA çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimleri ise yine aynı çeşitten her iki yılda da sırasıyla, 2455,3 ve 2849,8 kg/da olarak bulunmuştur. En düşük yeşil ot verimleri ise; 2017 yılında 5460,9 kg/da, 2018 yılında 5637,0 kg/da ile ADA 351 çeşidinden elde edilmiştir. En düşük kuru madde verimleri yine aynı çeşitten sırasıyla; 1761,0 ve 1802,7 kg/da olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kullanılan çeşitler içerisinde AGA çeşidinin hem yeşil ot, hem kuru ot verimi bakımından diğer çeşitlerden üstün olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte yemin sindirilebilirliği bakımından da yapılan kalite analizlerinde yine AGA çeşidinin ön plana çıktığı görülmüştür.