Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Emre Coşkun
Danışman: NAZMİ İZLİ
Özet:Yapılan bu çalışmada buğdayın sıcak hava akımı ile kurutulmasında kurutma parametreleri belirlenmiştir. Denemeler "Sıcak Hava Kurutma Düzeneği'nin" bulunduğu Uludağ Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü "Kurutma-Soğutma ve Biyolojik Materyal" laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Denemeler, 1 m/s sabit hava çıkış hızında dört farklı sıcaklık değeri (50, 60, 70 ve 80 °C) kullanılmıştır. Yaş baza (y.b.) göre %25,5 nem içeriğine sahip buğday örnekleri, güvenli depolama nemi olan %12 nem değerine kadar kurutulmuştur. Dört farklı sıcaklık uygulamasında gerçekleştirilen denemelerde kurutma hızı, enerji tüketimi, kurutma özellikleri, maliyet ve çimlenme parametreleri incelenmiştir. Ayrıca, kurutulmuş ve kurutulmamış buğday tanelerinin farklı malzemeler üzerindeki yuvarlanma açıları, statik sürtünme katsayıları ile bazı fiziksel ve mekaniksel özellikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, kurutma süresi, enerji tüketimi ve maliyet açısından en iyi sonuçlar 80 °C sıcaklık uygulaması ile elde edilmiştir. Ancak artan kurutma sıcaklığı uygulamalarının çimlenme hızı ve çimlenme gücü üzerinde olumsuz etkileri belirlenmiştir.