Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Mert Ege Tepeli
Danışman: KADİR İLHAN
Özet:Bu çalışma; biri antimikrobiyal (AM) özellikte olan 5 farklı modifiye atmosfer paket (MAP)’e, bunların kombinasyonlarıyla ve paketsiz (kontrol, ticari uygulama) olarak koyulan Bursa Siyah incirlerinin muhafaza ve raf ömrü süresince karşılaşılan fizyolojik ve patolojik bozuklukların araştırılması için yürütülmüştür. Çalışma 3 tekrarlı olarak yürütülmüş ve ürünler 3±0.5°C ve %90-95 oransal nemde ortalama 32 gün muhafaza edilmiş ve 3 gün 20±0.5°C’de raf ömrüne bırakılmıştır. Muhafaza sonunda ürünlerin mikrobiyal yükleri, gaz konsantrasyonları, ağırlık kaybı (%), çürük meyve (%) ve raf ömründe oluşan çürük meyve (%) miktarları belirlenmiştir. İncirlerin muhafaza süresince paketlenmesi, kontrol grubuna göre ürünlerde oluşabilecek ağırlık kaybının önüne geçmiştir, yapılan 3 denemenin ortalamasına bakıldığında polietilen paket (PE) % 0,88, AM paket % 3,99, kontrol % 7,83. Yine aynı denemede soğuk muhafaza sonrasında 3 denemenin ortalama meyve çürümesi AM pakette % 4, PE pakette % 47,5 ve kontrol uygulamasında ise % 23,5 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, AM özelliğe sahip paketlerin meyve çürümesini etkili şekilde azalttığı ve diğer uygulamalar ile kombine edilebileceği belirlenmiştir.